Shabazz Palaces – Black Up

Shabazz Palaces - Black UpMC Palaceer Lazaro is de relaxte rapper achter Shabazz Palaces. Waar kennen we de man nog meer van? Van Digable Planets als rapper Ishmael Butler. Nu met dit debuut op het legendarische gitaarrock-label Sub Pop mixt Butler hiphop met drum ‘n bass, dubstep en Prince-achtige electrofunk. Black Up is een luisterplaat geworden, haast een concept-album dat zich kan meten met Massive Attacks Mezzanine. Hij laat soundscapes overlopen in jazzy loops en maakt van bombastische filmmuziek behapbare funky breaks. Lazaro is er de persoon niet naar om zich een flink auditief op de borst te kloppen. Hij houdt zich afzijdig van de egotripperij die leidraad is geworden in de Amerikaanse hiphop. Liever zondert de man zich af in zijn studio en plakt en knipt dat het een lieve lust is. Toch is hij niet wereldvreemd. Lazaro weet dondersgoed wat werkt en wat niet. Wat hip is en wat snel is uitgewerkt. Je merkt aan alles dat hij als een Lil Wayne op 16 toeren te werk gaat. Het hoeft allemaal niet zo overhaast. Verder verdiept hij zich in het communicatieve aspect van hiphop. Hij vraagt zich hardop af in hoeverre hiphop nog een constructieve boodschap heeft voor de zwarte bevolking in Amerika. Moet je je als rapper nog hard maken voor de samenleving of ga je slechts een plaatje in elkaar knallen waarop wat gedanst en gefeest wordt? Zo hark je als artiest snel geld bij elkaar en kun je de mensen van MTV Cribs snel je megaluxe lifestyle laten zien. Ishmael Butler gaat gelukkig nog uit van een opvoedkundige waarde. Zijn samplekeuze gaat terug tot het drumwerk van Gene Krupa. Vocaal predikt hij bewustwording, geschiedenis en saamhorigheid. Want, ondanks dat Amerika een zwarte president heeft, is in het machtigste land ter wereld de verdeeldheid groter dan ooit tevoren. Butler drukt op Black Up duidelijke punten.


mij=Sub Pop / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven