Spain – The Soul of Spain

Spain_Soul-of-Spain.jpg'Baby I’m your miracle man / Tonight I’m gonna make you feel so good […] Baby I’m your angel of love / Tonight I’m coming down from above.' Ik kan me zo een rijtje hairmetal-bands uit de jaren tachtig voor de geest halen die met trots en strakke spandex een tekst als deze zouden zingen. Maar Josh Haden, voorman van Spain en ooit een van de interessantere figuren uit de slowcore, die over een Lou Reed-riff deze tekst zingt? Het was sowieso al een verrassing dat er een nieuwe plaat van Spain verschenen is. Hij hield er inmiddels een eigen website op na voor zijn whereabouts en elf jaar na I Believe (zeventien jaar na debuut The Blue Moods of Spain) had ik eerder op een soloproject ingezet. Maar The Soul of Spain klinkt alsof het vorige album pas twee jaar geleden verscheen. Nog steeds dezelfde stijlvolle, trage liedjes vol herhaling, zoals ook Codeine of, ietsje later, Bill Callahan die maakten. Het enige verschil is dat de band hier en daar wat heftiger uit de hoek komt en de gitaren dan volop van distortion gebruik mogen maken. Ook de lichte jazz-invloeden (vader en jazz-bassist Charlie Haden kijkt goedkeurend toe) zijn gebleven, net als de donkerbruine stem van Josh Haden zelf die zijn spaarzame tekstregels graag eenvoudig houdt.


Mij=Glitterhouse / Munich

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top