Hot Chip

Sinds de grote doorbraak bij EMI is de succesformule van Hot Chip algemeen bekend: aanstekelijke elektropop gekenmerkt door vaak kinetische baslijnen, inventief geknutselde beats en Alexis Taylors ijle, licht geveinsde zangstem. Hoewel de band uit Leeds een nieuw onderkomen heeft bij platenmaatschappij Domino, klinkt In Our Heads weer heerlijk vanouds als Hot Chip. 'Wij waren toe aan deze verandering', legt producer Joe Goddard uit. 'Het pakt voor ons beter uit. Bij onze laatste plaat One Life Stand hadden we het gevoel dat EMI's prioriteiten elders lagen dan bij ons. Zij zijn beter in het promoten van artiesten als David Guetta, grote commerciële dingen. Dat is bij ons niet zo makkelijk. De jongens bij Domino waren al langere tijd goede vrienden van ons.'
Hot Chip
Goddard is met een goed gevoel van platenmaatschappij gewisseld. 'EMI was over het algemeen erg blij met de muziek die wij leverden. Maar omdat het zo'n grote platenmaatschappij is, zetten wij onszelf misschien onbewust wat meer onder druk. Zo van, 'je moet poppier klinken.'' Bij een kleiner label wordt de creatieve vrijheid meer behartigd. Zo stond Taylors flamboyante improvgroep About Group al getekend bij Domino. De overstap lag dus voor de hand.'


mij=Interview: Jasper
Ook Goddard zelf heeft de afgelopen twee jaar niet stilgezeten: zo werd hij voor het eerst vader. Door de geboorte van zijn dochtertje moest hij Hot Chips laatste optreden op Lowlands aan zijn neus voorbij laten gaan. In plaats van het optreden af te zeggen, kwam Hot Chip met een inventieve oplossing: Goddard nam zijn partijen van tevoren op en adlibde de vocalen op een groot tv-scherm dat op het podium geplaatst werd – waardoor hij zichzelf in essentie liet vervangen door machines. Wellicht dat de band in de toekomst een hologram van hem kan projecteren. 'Wie weet, als we het kunnen betalen?', lacht Goddard. Dit weekend is Hot Chip wederom in de Bravo-tent te bewonderen, ditmaal weer met Goddard erbij in vlees en bloed.
Boeddhistische monniken
Een van de projecten waar Goddard recent aan werkte is de DJ-act The 2 Bears, die hij samen met boezemvriend Raf Rundell oprichtte. Het album Be Strong is een warme, kleurrijke collage van uiteenlopende muzikale invloeden. Goddard voelt naast het produceren, remixen en schrijven van materiaal voor Hot Chip een sterke behoefte aan hobbyprojecten om zijn creatieve impulsen aan te wakkeren. Bij The 2 Bears was het uitbrengen van een album bijzaak: Be Strong was voornamelijk een persoonlijke zoektocht van Goddard en Rundell naar hun muzikale niches. Goddard: 'Ik heb veel geleerd van Raf. Hij heeft veel verstand van housemuziek, van hoe je een groove neerzet. We hebben op Be Strong bijvoorbeeld gebruik gemaakt van veldopnames. Dat soort dingen heb ik vervolgens ook toegepast op In Our Heads. '
Het indrukwekkende “Flutes” is een goed voorbeeld. Goddard: 'Die beginsample, dat is een opname van Boeddhistische monniken. Ik bezit een plaat getiteld Buddhist Drums, Bells and Chants, een verzamelaar met samples van diverse veldopnames van monnikenzang. Ik knipte en plakte hier een klein segment uit. Dit was het eerste wat ik deed voor dat nummer, op zichzelf klinkt dat al ontzettend gaaf! Dus ik bouwde er een nummer omheen.' Goddard legt uit dat de spannende dynamiek van 'Flutes” te danken heeft aan de onorthodoxe momenten waarop loops ingezet worden en verschuiven. 'De referenties bij “Flutes” zijn nogal specifiek: The Sky Was Pink van Nathan Fake was qua melodie een belangrijke inspiratiebron. Qua structuur dacht ik weer meer aan bijvoorbeeld Steve Reich.'
Oase
Zoals Tom Waits op het album Bad As Me bewust knipoogt naar collega-musici, lijkt Hot Chip hetzelfde te willen doen bij In Our Heads. Goddard: 'Dit keer was er geen overkoepelende stijl die ons beïnvloedde, maar waren er invloeden binnen elk nummer. Het eerste nummer “Motion Sickness” heeft referenties naar Phil Spectors Wall of Sound. Die beats en akkoorden zijn beïnvloed door…' Goddard onderbreekt zijn zin abrupt. 'Ken jij het nummer 'Your Lips Are Sealed van Fun Boy Three? Het is geproduceerd door David Byrne. Je moet dat nummer eens checken!’
De wisselwerking tussen Alexis Taylor en Joe Goddard binnen Hot Chip is de afgelopen jaren grotendeels hetzelfde gebleven. Waar Taylor de rasmuzikant is, heeft Goddard een echte producersmentaliteit: in plaats van zelf een boom te planten, plukt hij diverse vruchten uit een muzikale oase. Goddard: 'Referenties dienen niet om mensen te quizzen, maar vormen een verzameling ideetjes die een track ten goede komt. Het is een mooi beginpunt om na te denken welke elementen je nog meer toe wilt voegen.'
Conny Plank
In Our Heads is merkwaardig genoeg opgenomen op de oude mixtafel van de legendarische producer Conny Plank, nu eigendom van producer Mark Ralph. 'Mark kocht dat ding tien jaar geleden in ergens in Duitsland. Hij was compleet aan gruzelementen. Mark nam hem vervolgens mee naar Londen om hem te restaureren, schoon te maken en weer operationeel te maken. Daar heeft hij zo'n tienduizend euro voor op moeten hoesten.' Een hele investering dus. Goddard – een groot voorvechter van goede audiokwaliteit – vond het een nobel streven. 'Omdat het geweldig klinkt, het is een fantastisch stuk muziekgereedschap!', oppert hij. 'Er zit bovendien een rijke historie achter. Die mixtafel is medeverantwoordelijk voor het beste werk van Kraftwerk, Neu! en Can. Het was pure liefde uit ambacht, om het zo te noemen!'
Hot Chip speelt aankomende vrijdagavond in de Bravo-tent op Lowlands 2012.

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven