Steve Vai – The Story of Light

steve_vai-the_story_of_light.jpgHet boterde even niet zo tussen Steve en mij. Dat had niet te maken met zijn kwaliteiten als muzikant, maar eerder met het feit dat hij de afgelopen jaren zijn commerciële marketingtalenten voorrang leek te geven. “Eerst nieuw materiaal, dan praten we verder”, riep ik stoer. Welnu, dat nieuwe materiaal is er nu. Alhoewel… hij kon het tóch niet laten om op The Story of Light één nummer op te nemen waar de meeste fans al voor betaald hadden via zijn eigen ViaTunes-label. Maar goed, genoeg daarover, de nieuwe nummers maken dit alles meer dan goed. Vai is toch al geen gitarist die uitdagingen uit de weg gaat, maar ditmaal maakt hij het zichzelf helemaal niet makkelijk door een nog grotere diversiteit aan stijlen aan te doen dan ooit tevoren. Om te voorkomen dat het allemaal onluisterbaar druk wordt, heeft hij de productie ditmaal wat transparanter gehouden dan op voorganger Real Illusions: Reflections. De nieuwe opnames doen mij nog het meest denken aan de mini-cd Alien Love Secrets, ook al zo'n veelgeluisterde favoriet in huize ForestSounds. Hoogtepunten ditmaal zijn het gospel-tweeluik “John the Revelator /Book of The Seven Seals”, compleet met zwarte koorpartijen, het bizarre “Gravity Storm” waarbij elke noot naar een zwart gat getrokken lijkt te worden, en mijn nieuwste kandidaat voor de titel 'mooiste Vai-nummer ooit': “Mullach A'tSi”. Vai krijgt vaak het compliment dat hij zijn gitaar laat zingen; in dit – oorspronkelijk vocale – folknummer maakt hij dat ook écht waar. The Story of Light heeft de afgelopen week een exclusieve plaats in de muziekspeler afgedwongen, en zal dat voorlopig nog even blijven doen. In ieder geval tot aan, zeg, de nieuwe Marillion later dit jaar. Steve en ik zijn weer on speaking terms, en dat voelt meer dan goed.


mij=Favored Nations

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven