Devin Townsend Project – Epicloud

Devin Townsend Project - EpicloudDevin Townsend schijnt het lastig te vinden verschillende moods op een en hetzelfde album met elkaar te verenigen. Vandaar dat het ene album in de ambienthoek zit en het volgende snoeiharde metal bevat. Dat maakt dat het voor mij altijd weer even afwachten is wat ik van een Devin Townsend-album vind, want noch de vage ambient noch diens meest extreme metalplaten kunnen mij echt bekoren. Met Epicloud heeft hij (deze keer weer onder de naam Devin Townsend Project) naar eigen zeggen een plaat gemaakt waarop hij de verschillende stijlen wel naast elkaar kon gebruiken. Inderdaad zijn er gospelkoorklanken (“Effervescent!”, “Liberation”), zijn er meezingbare powerballads (“Where We Belong”) en ongenadig hakkende gitaren en drums (“Kingdom”). De songs zijn in de basis relatief eenvoudige nummers en uiterst geschikt om mee te brullen. Dat alleen is al opmerkelijk voor Townsend. Maar laat het maar aan hem over om songs die ook tot stadionbrullers uitgewerkt hadden kunnen worden tot metalbombast te maken. Metalbombast? Ja, geen prog, daarvoor is de basis te simpel. Zijn band is klein – inclusief Townsend vijf personen – maar voor ons kikkerlandje is de aanwezigheid van Anneke van Giersbergen een bijzonderheid. Voor anderen ook trouwens, want Van Giersbergen zorgt niet alleen voor sfeervolle achtergrondzang, ze speelt ook de hoofdrol op “Grace” en doet dat met verve. Epicloud is snoeihard, dromerig én toegankelijk. Devin Townsend is dus volledig geslaagd in zijn opzet. En wat belangrijker is: het is een prachtalbum geworden. De alleskopers mogen hun portemonnee leegschudden, want naast de 1cd-versie is er een dubbel-cd met 10 demotracks, een vinylversie met 1 andere extra track en weer twee andere iTunes-only-tracks.


mij=InsideOut

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven