The Jon Spencer Blues Explosion – Meat + Bone

Jon-Spencer-Blues-Explosion_Meat-Bone.jpgDoor de aanhoudende stroom van heruitgaven, compilaties met oud materiaal en soloprojecten had ik het niet eens door. Toch is het alweer acht jaar geleden dat The Jon Spencer Blues Explosion met nieuw materiaal kwam. Damage en voorganger Heavy Fang gelden wat mij betreft niet als de hoogtepunten uit hun oeuvre en hun halve naamsverandering (Blues Explosion stond op de hoes van Damage en het succes van Heavy Trash leken het einde in te luiden. Tot dat hun eerste platen opnieuw werden uitgebracht en het trio opnieuw op tour ging. De lol was blijkbaar terug en daarmee ook de oude, vertrouwde naamsaanduiding en zowaar een nieuwe plaat. Meat + Bone bevat de gebruikelijke collectie stompende rhythm & blues (opener “Black Mold”), tegendraadse ritmes en geilheid (“Get Your Pants Off”), uit z’n verband gerukte blues (het geweldige “Bag of Bones”), opgefokte herrie (“Strange Baby”) en gevaarlijk gemuteerde rock ‘n’ roll (“Danger”). Het aantal echt memorabele nummers is op de vingers van een hand te tellen (ik noemde ze tussen haakjes). Toch ben ik blij met Meat + Bone. Want kaler dan de afgelopen platen, met niet meer dan het klassieke driemanschap Bauer, Simins en Spencer, de grote stad als decor en rauwe blues als instrument, hebben ze toch een plaat gemaakt die heel soms de opwinding van hun eerste vier albums in herinnering roept.


Mij=Bronzerat / Munich / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven