Dan Stuart – The Deliverance of Marlowe Billings

Dan-Stuart_The-Deliverance-of-Marlowe-Billings.jpg
Ooit was hij lid van het legendarische Green On Red (net als Chuck Prophet), tegenwoordig schijnt Dan Stuart een nieuw leven in Mexico te hebben opgebouwd. Vorig jaar verscheen er na achttien jaar een EP van hem en nu hebben we met The Deliverance of Marlowe Billings een volwaardig levensteken van Dan Stuart. Als dit album de neerslag van de afgelopen jaren is, dan waren die niet bepaald barmhartig voor hem. Relationele en mentale problemen hebben hun sporen achtergelaten, net als een langdurige maar inmiddels verbroken relatie. De twaalf rafelige liedjes herinneren maar nauwelijks aan de rauwe countryrock van Green On Red. Van de droevige opener “Can’t be Found” tot de instrumentale klaagzang “Celina’s Lament” die de plaat afsluit, horen we heel verschillende liedjes. Zo is “Gonna Change” een powerpopliedje dat aan Big Star doet denken, maar “Clean White Sheet” een ruw en boos nummer, net als het vuurspuwende “What Are You Laughing About”. Daartussen hoor je dan het diepdonkere “Love Will Kill You”, maar ook het Calexico-achtige “Gringo Go Home”. “Gap Toothed Girl” is een jingle-jangle-song die knipoogt naar The Byrds, terwijl “Searching Through The Pieces” de alles verterende herinnering aan een verloren liefde verklankt. Rauw, soms bijna onaf, maar vooral een hartverscheurend album van een held die we kwijt dachten te zijn.


Mij=Cadiz / Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven