Diiv – Oshin

Diiv - OshinDiiv is het geesteskind van New Yorker Zachary Cole Smith. Onder de vleugels van boezemvriend Dustin Payseur kon Smith in diens band Beach Fossils de fijne kneepjes van het muzikantenambacht eigen maken. Begin 2011 vond Smith dat de tijd aangebroken was om zijn eigen creatieve impulsen de vrije loop te laten en richtte zodoende Diiv op. Prompt componeerde de jongeman een zestigtal nummers volgens het beproefde indierockrecept: op zijn slaapkamer met behulp van de laptop. De beste van deze demo’s bracht hij als single uit en de aandacht van platenmaatschappij Captured Tracks werd al gauw getrokken. Smith zocht vervolgens een voltallige band bijeen en voor hij het wist waren ze begin 2012 al aan de opnames van hun eerste langspeelplaat begonnen. Zo makkelijk kan het tegenwoordig gaan. Het resultaat hiervan is het in juni verschenen Oshin. Een dromerige indieplaat met veel galm en ringelende, melodieuze gitaren. Qua geluid en compositie tappen ze uit hetzelfde vaatje als bovengenoemde Beach Fossils. Maar ook the War on Drugs, Real Estate, Lotus Plaza en Beach House zijn de laatste jaren werkzaam in hetzelfde straatje. Het is dringen geblazen op het dream-pop podium. Op het eerste gehoor doet Oshin denken aan Real Estate met kloten. Het tempo is wat opgevoerd en het randje is scherper, dit komt mede door de invloeden uit het shoegaze genre. Diiv maakt sferische sfeervolle indie die zeer tot de verbeelding spreekt; tekst en zang zijn ondergeschikt (niet in de minste plaats omdat deze bijna onverstaanbaar zijn door de dikke lagen galm). De band hanteert het gehele album een specifiek geluid waardoor al gauw het ene nummer voor het andere in te wisselen lijkt. Het resultaat is dat na een stuk of 8 liedjes de eentonigheid naar binnen sluipt. Het merkwaardige is dat Oshin onmogelijk een slecht album te noemen is. Daarvoor zijn nummers als “How long have you known?” en ‘”Doused” simpelweg te goed. Het probleem is dat Diiv niet duidend boven de rest in het genre weet uit te steken. Conclusie: Oshin is een keurige plaat die risicoloos aan te schaffen is, verwacht alleen niet dat het je leven gaat veranderen.


mij=Captured Tracks

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven