High On Fire – De Veriis Mysteriis

High On Fire - De Veriis MysteriisDe Amerikaanse band High on Fire brengt met het door Kurt Ballou van Converge geproduceerde album De Veriis Mysteriis hun zesde langspeler uit, de tweede op Century Media na eerdere releases bij Relapse. De groep draait al even mee: in 1998 hebben zanger/gitarist Matt Pike (tevens gitarist van doommetalband Sleep) en drummer Des Kensel de band opgericht in Californië samen met bassist George Rice, die later vervangen werd door Joe Preston en weer later door Zeke’s Jeff Matz. Het stonermetal-trio doet zoals van het genre te verwachten is niet aan hapsnap nummers die ongewijzigd de radio kunnen halen: de tien tracks klokken in tussen de 03.43 en 07.10 en laten binnen die tijd in de meeste nummers de oren van de luisteraar eens goed suizen. Judas Priest en Mastodon komen het eerst in gedachten als opener “Serums of Liao” de speakers uit blaast maar er zijn ook duidelijke trashinvloeden (bijvoorbeeld in ‘Fertile Green’, inclusief Slayeresque solo) en Sabbath-achtige doommomentjes. De band neemt eigenlijk pas wat gas terug in de frutselminuut aan het begin van vierde track “Madness of an Architect” en in het instrumentale “Samsara” dat als een soort zee over de luisteraar heen spoelt. Een prettig gekozen opzet zo halverwege het album, voordat Kensel een actieve hoofdrol opeist in ‘Spiritual Rites’. De productie is overall goed, op een manier die de verschillende aspecten van High On Fire ondersteunt en op alle fronten (riffs, drums, grooves, vocalen) het beste in de band naar buiten brengt. Alsof ze live voor je staan te spelen.


mij=Century Media

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven