Various Artists – Re-Machined: A Tribute to Deep Purple's Machine Head

Various Artists - Re-Machined: A Tribute to Deep Purple's Machine HeadHet is inmiddels veertig jaar geleden dat Deep Purple's Machine Head verscheen. Een plaat die vooral klassiek werd door het navolgende live-album Made In Japan, maar ook het studio-album bevat louter klassiekers in het Purple-oeuvre. Een deel van de wordingsgeschiedenis is op het album beschreven in “Smoke On The Water” – bekijk daarvoor ook de fraaie Classic Albums-dvd over Machine Head -, maar het was ook een band die ervaring en zelfvertrouwen had opgedaan, terwijl de persoonlijke relaties nog goed waren. Ter gelegenheid van die veertigste verjaardag is nu Re-Machined verschenen. Tien songs, want “Smoke On The Water” en “Highway Star” staan er twee keer op. Het is dikke pret met Chickenfoots liveversie van “Highway Star”, “Maybe I'm A Leo” van Glenn Hughes en Chad Smith, “Pictures Of Home” van Black Label Society, “Lazy” van Joe Bonamassa en Jimmy Barnes, “Never Before” van Kings Of Chaos (een gelegenheidsband van Joe Elliott, Steve Stevens, Duff McKagan en Matt Sorum), en “Space Truckin'” van Iron Maiden. Versies die het origineel eer aandoen en die elke Deep Purpleliefhebber wel zal kunnen waarderen. Er zijn drie buitenbeentjes op dit album. Ten eerste de minimalistische elektronicaversie (!) van “Smoke On The Water” van de Flaming Lips. Niet elke rockliefhebber zal 'm trekken, maar ik vind 'm na enige gewenning eigenlijk best spannend. Je hoort bij deze versie erg goed hoe ijzersterk de basis van de song is. Volkomen op zijn kop gezet is het nog steeds dezelfde song. Minder interessant is Santana's “Smoke On The Water” met Papa Roaches Jacoby Shaddix op zang, dat al verscheen op Santana's akelig fantasieloze coversalbum Guitar Heaven. “Smoke On The Water” was amper een uitzondering. En dan “Maybe I'm A Leo” door Metallica. Lars Ulrich drumwerk van Ian Paice laten doen is sowieso al een gotspe, maar in dit geval heeft de rest van de band zich moeiteloos aangepast in een versie waar noch tijd, noch moeite aan besteed lijkt. Gelukkig wordt het album afgesloten met een tweede versie van “Highway Star”, door Glenn Hughes, Chad Smith en Steve Vai, opgenomen op de avond dat Hughes uit het vliegtuig stappend te horen kreeg dat Jon Lord was overleden. Op twee tracks na is dit een waardig tribute aan een belangrijke band op het creatieve hoogtepunt.


mij=Eagle Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven