Andrea van Cleef – Sundog

Andrea van Cleef - SundogDat intrigeert me dan weer. In de bio staat dat Andrea van Cleef ‘Italian is with northern European lineage’. Ja, en? Moet ik dan opeens schrijven dat hij, omdat hij Nederlands of Noord-Duits of voor mijn part Noors bloed in zich heeft, geweldig is? Pastapipo Van Cleef heeft na altrockband Bogartz, punkrockband Thee Jones Bones, Brother K. en Van Cleef Continental gezien dat het singer-songwriterschap het best bij hem past. En dus tokkelt en toetst hij wat af. Met liedjes die de lightversie zijn van wat past bij Tindersticks. Hijzelf wil de mensheid doen geloven dat zijn stem lijkt op die van Mark Lanegan. Nee dus. Zijn timbre komt heel in de verte een beetje in de buurt, maar Van Cleef heeft nog voor 30 jaar shag roken en whiskey drinken te gaan eer hij Lanegan echt benadert. Wel heeft Van Cleef in eerste aanleg gevoel bij het goede liedje. Zijn melodieën zijn sterk, zijn stem is gedragen dramatisch en zijn gitaarspel heeft kenmerkende blues- en country-invloeden, zoals die de Amerikaanse geschiedenis hebben bepaald. Dus waarom Van Cleef het nu nodig vindt om zijn Noord-Europese afkomst naar voren te schuiven als zijn muziek volledig op zichzelf staat, dat weet ik nog steeds niet. Zou hij een verre verwant zijn van Captain Beefheart? Da’s een leuke voor Leo Blokhuis om eens uit te zoeken.


mij=GreatMachinePistola

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven