The Crooked Fiddle Band – Overgrown Tales

the_crooked_fiddle_band-overgrown_tales.jpgRond de twaalfhonderd stukjes schreef ik inmiddels voor File Under. Er waren prachtige, vervelende, middelmatige, spannende en heftige albums bij. Ik ben echter tot op heden nog niet zo´n vreemd album tegengekomen als dat van The Crooked Fiddle Band. Deze Australische band schijnt al zo´n vijf jaar te toeren en bracht twee ep´s uit en nu is er hun debuutalbum Overgrown Tales. Het eerste vreemde is de hoes. Als je goed naar de man op de hoes kijkt, dan zie je dat hij overgroeid wordt met natuur. Ik krijg er rillingen van. En geen positieve. Jakkie! En dan dus de muziek. Voor de productie tekende Steve Albini, beroemd van bijvoorbeeld zijn werk met Nirvana, PJ Harvey en Pixies. Dit zet mij in ieder geval geheel op het verkeerde been. Ik had het kunnen weten door de bandnaam, want de fiddle is een ander woord voor viool. En die heerst hier. In de eerste nummers werd er inspiratie gevonden in de zigeunermuziek, maar die wordt hier dan wel gepresenteerd in een rockvariant. Als Joe Gould dan ook nog gaat zingen in de tweede track “The Ruination Of Junkyard Joe”, dan is de link met de gypsy ver te zoeken. De gypsyrock gaat hierna nog even door tot alles er in de vierde song “All These Pitchforks Make Me Nervous” eruit geschreeuwd wordt: heel even, maar afschrikwekkend genoeg. Aansluitend lijkt er een stem uit de mist op te duiken van een vrouw (Jess Randall), die met oergeschreeuw tegenwicht krijgt. Dit alles in een folky Focusachtige variant. Hierna is er tijd voor rust: de viool neemt een gevoelige plek in en het is alsof je in een film meegezogen wordt, de diepte in. “Beneath Ash And Ocean” heet het nummer waarschijnlijk niet voor niets. Hierna gaat het via treurigheid richting de folkrock, om in het laatste nummer – dat meer dan veertien minuten duurt – weer de gevoelige snaar – al rockt het ook nog even – op te zoeken. Deze tweede helft van de plaat kan mij het meeste boeien. Dit zou ik wel op een intieme locatie, zoals in een kerk, willen gaan bekijken. Ze schijnen het echter goed te doen op festivals en daarvoor moet je op het eerste gedeelte van dit album zijn. Ik snap dat, maar dat wil niet zeggen dat ik daar dan wil vertoeven.


mij=Eigen Beheer / Import

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven