The Horse Company – Calypso

The Horse Company - CalypsoJaarlijstjes samenstellen is een vermakelijke hobby waar ik elk jaar weer zo een dag mee zoet kan zijn. Je doet het echter nooit goed en zo'n nauwgezet opgesteld wil nog wel eens ingehaald worden door de actualiteit. Helemaal als je al op 5 november je lijst over heel 2012 in moet leveren. Het is natuurlijk geheel en al mijn fout, maar dat The Horse Company er niet in stond, dat komt dus doordat Calypso pas 12 november uitkwam en ik door een kleine achterstand er nog niet aan toegekomen was om eens diep in de derde cd van de Zwollenaren te duiken. Spijtig, jammer en helaas, want Calypso had met speels gemak de top-10 gehaald. En ik had het kunnen weten. De muzikale voortekenen die de band lekte logen er namelijk al niet om. Eerst was er het majestueuze, bijna epische titelnummer dat de band ‘lekte’ via Souncloud en daarna nog een setje akoestische voorproefjes in de vorm van Goomah-sessions. Dat had mij eigenlijk al op scherp moeten zetten. Die lieten al horen dat The Horse Company er alleen maar beter op geworden is sinds hun toch al niet misselijke tweede cd Olympus. Ze zijn nog wat verder afgedreven van hun roots (haha), maar de verrijking van het geluid met andere snuisterijen levert hier alleen maar bonuspunten op. Juist doordat liedjes als “Nearly Broke Your Heart” of “Older Speeder” een beetje Coldplay uitademen worden het nóg betere liedjes. Helemaal omdat de Americana-basis nog steeds solide hint naar bands als Wilco en Band of Horses, maar van daaruit het avontuur zoekt. Calypso is wat dat betreft een stuk beter dan de laatste paar cd’s van die laatstgenoemde. Luister maar eens naar het vervreemdende “Aeons” waarvan de repeterende lyrics en gitaarlijnen je bijna boven de song laten hangen. Een wonderbaarlijk, prettig gevoel. Het volgende “Young and Sweet” (met Buffalo Tom-start) zet je daarna weer met beide voetjes op de vloer. Om daarna af te sluiten met het titelnummer dat zonder twijfel een de beste songs van Nederlandse bodem van dit jaar is. Zo gooit Calypso dus mooi mijn jaarlijstje overhoop.


mij=Goomah / V2

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven