Cowbell – Beat Stampede

Cowbell_Beat-Stampede.jpgAls je dacht dat we de donderende blues en rock ‘n’ roll in duo-opstelling wel zo’n beetje gehad hadden, heb je het mis. Op de valreep van 2012 verschijnt zowaar een pareltje in dit genre. Het Engelse duo Jack Sandham – zang en gitaar – en Wednesday Lyle – zang en drums – weet zich onder de naam Cowbell ver boven het gemiddelde uit te werken. Ze kunnen niet alleen beukend rocken (de dampende opener “Tallulah”), maar ze tonen ook hun liefde voor typisch blanke rhythm and blues (“Hanging By a Thread” en “Never Satisfied”), opgefokte blues (“Mississippi”) en rock ‘n’ roll (“Scratch My Back”) en honkende r&b (“Bills”). En vlak voordat we uitgeput een biertje gaan halen aan de bar, komt er een rustpunt dat niet in het plaatje lijkt te passen. Het door Wednesday Lyle gezongen wonderschone “Castle Walls” neemt ver gas terug, waarna in “Oh Girl” Jack Sandham de boel weer op scherp zet. “All In Good Time” is de perfecte afsluiter: een zondagochtendplaat na een enerverende night before. Had ik het over blues en rock ‘n’roll als het voornaamste genre voor dit soort duo’s (blauwdruk The White Stripes klinken desondanks ver weg), wat Cowbell zo goed maakt is dat ze aan hun hoogstpersoonlijke mengsel een scherpe scheut soul toegevoegd hebben.


Mij= Damaged Goods / Konkurrent

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top