Janne Schra – Janne Schra

Janne Schra - Janne Schra‘De nieuwe….Janne Schra’ heet de tournee van voormalig Room Eleven-zangeres Janne Schra. Die zich na het uiteenvallen van de band (‘muzikale meningsverschillen’, je weet wel) voor één album verschool achter het pseudoniem Schradinova, maar nu zo zeker weet wat ze wil dat ze geen nom de plume meer nodig heeft. Wel een strijkkwartet, het van Kytemen bekende Red Limo String Quartet, dat gelijk een prominente rol heeft gekregen. De mooie donzige stem van Janne vlijt zich er behaaglijk tegenaan. Een van de attracties van het Schradinova-album was dat Janne zich diverse rollen aanmat. Met haar stem maakte ze je bang, kon ze je verleiden, bracht ze je in verwarring. Zo rijk is het nu opnieuw. Vergelijk alleen al de eerste twee nummers met elkaar, het berustende “Speak Up” en het uitgelaten dansende “Light Up”. Verderop volgt een klein gehouden, en mede daarom zo geslaagd duet met M. Ward (onder meer bekend als helft van She & Him), en het hoogtepunt van dit album, Down Hill. Als een sirene lonkt Janne, in haar rug gesteund door een twangende gitaar en een slepende plukbas, je naar een plek waar je moeder je nog zo voor waarschuwde. Een met rood fluwelen kussen bedekt hol waar dingen gebeuren waar David Lynch een hele serie over zou kunnen maken. Overigens is de filmassociatie niet zo gek, het nummer is geïnspireerd door Wim Wenders’ meesterlijke Paris, Texas. Maar ik zag er geen mannetje met een rood petje in een woestijn bij, maar Sherilyn Fenn die een knoop in een kersenstengeltje legt. Met haar tong. Enfin. De nieuwe Janne Schra schrijft net zo makkelijk een 18-karaat poptearjerker (“Borrow”, Anouk zou d’r zo het Eurovisie Songfestival mee winnen) als een verleidelijk draaiende tango (After Effects). Ze covert niet Prince (“1999” is een eigen liedje) maar wel Asif Avidans nummer-1-hit “One Day”. Het bewerkelijkere, meer geproduceerde geluid van Janne past prima, hulde trouwens ook voor gitarist Jan-Peter Hoekstra die zich in vrijwel alle liedjes opwerpt als best supporting musician. De nieuwe Janne Schra kan je traanklieren, je heupen en de plekjes die je het liefst licht gestreeld wil hebben nog net zo bewerken als de oude Janne. Gelukkig maar.


mij=Universal

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven