Swelter – Mountains For Everyone

swelter-mountains_for_everyone.jpgMensen die hun ding blijven doen ongeacht of ze succes hebben, maar vanuit een innerlijke drive verdienen respect. Dat niet iedereen het resultaat waardeert of opmerkt is geen reden om iets niet te doen. Zo is het ook met bandjes en hun leden. Ik heb bijvoorbeeld respect voor Bart Drost en zijn band Swelter. Vanuit thuisbasis Zwolle doen ze al vanaf 2005 hun ding, en dan was er destijds ook al een voorloper waarvan me de naam even ontschoten is. Echt succes is er nooit geweest. Wat wel het geval was, dat ze met name door indrukwekkende optredens in voorprogramma´s aardig wat cd´s aan de man wisten te brengen. Hun vorige album Song Of Distance stamt uit 2009 en in oktober 2012 verscheen eindelijk een opvolger met Mountains For Everyone. Het album komt uit op het fameuze Rough Trade, en dat betekent dat ze toch langzaam meer aandacht krijgen. Swelter zoekt het tegenwoordig in de indie-post-rock met referenties aan Radiohead, The National en Editors. Er is duidelijk veel aandacht aan de schijf besteed: het prachtige hoesje, teksten, zangpartijen (normaliter niet de sterkste kant van Swelter) en de mix door Guido Aalbers. Swelter is zo´n band die live overtuigt, maar misschien net niet speciaal genoeg is om in bandjesland op te vallen. Toch zou dit met deze schijf wel verdiend zijn, want niveau heeft het. Luister eens naar hun single “From Now On”, het gevoelige “I Will Not Be Moved”, het zwijmelende “Blindspot” of Johan-achtige met dEUS-invloeden (de “Suds And Soda”-violen) “The Comfort Of Delay”. Fijne plaat. En check ze vooral eens een keer live.


mij=Rough Trade

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven