Jacco Gardner – Cabinet Of Curiosities

Jacco Gardner - Cabinet Of CuriositiesJe bent nooit te oud om te leren. In dit geval gaat het om een muziekgenre waar ik nog nooit van gehoord heb, namelijk Baroque Pop, ook wel psychedelische pop of Sunshine Pop genoemd. Deze stroming was eind jaren zestig zeer populair met uitvoerders als The Monkees en The Beatles. Of via de toenmalige Pink Floyd-frontman Syd Barrett. Mijn platenkast blijkt rijkelijk in dit genre te voorzien. Mijn leermeester in deze muziekterm is Guuzbourg en check zijn Spotify-Baroque Pop-playlist, waar ook anderen hun bijdrage met nummers leverden. Onder hen (als bijdrage en als bijdrager van werk van anderen) is Jacco Gardner, 24 jaar pas, maar kennelijk geobsedeerd door deze periode in de popgeschiedenis. Niet geheel toevallig is als ik het goed heb ook de achterliggende reden van het maken van de playlist het verschijnen van Gardners eerste album. Cabinet Of Curiosities heet de schijf waar de single “Clear The Air” de voorbode van was. Gardner heeft wereldwijde aandacht door een platendeal met het Amerikaanse label Trouble In Mind, maar hier is het Excelsior dat zijn debuut uitbrengt en promoot. Het is net of de multi-instrumentalist Gardner uit de lucht komt vallen. Dat is niet het geval, want je zou hem al kunnen kennen als het nieuwste lid van Lola Kite. Laat ik het maar gewoon zeggen: Cabinet Of Curiosities is een must voor alle liefhebbers van de Baroque Pop. Mijn favoriete nummers zijn naast de eerdere genoemde single, “Watching The Moon” – aaargh, dat orgeltje! -, “Ballad Of Little Jane” – had zo op Sgt. Peppers kunnen staan – en “Help Me Out” – alle zorgen zijn plots weg. Al staan er ook wat tracks op die net wat minder sprekend zijn. Maar toch, van Gardner gaan we nog veel horen. Sabel hem nog niet neer door de live-optredens waar ik het sprankelende van dit album nog mis. Dit komt helemaal goed.


mij=Excelsior / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven