Nordic Delight – Voorpret

Dat wij hier op File Under het muzikale werk uit het Hoge Noorden niet versmaden, dat is u vast al eens opgevallen. Vooral Storm mag zijn voorliefde voor Scandinavische zuchtmeisjes graag belijden. Ikzelf trok al eens de conclusie dat iedereen in die contreien een instrument moet bespelen, gezien de stroom muziek die van boven naar ons toe komt. En vaak ook nog eens van bovengemiddelde kwaliteit. Als er dan vervolgens in het Utrechtse een festival georganiseerd wordt, Nordic Delight, waar Noord-Europa in het algemeen en de muziek uit de noordse contreien in het bijzonder centraal staat, dan staan wij van File Under natuurlijk vooraan!
Lay Low


mij=Door: Gr.R.
Nordic Delight speelt zich af in NUtrecht en dB’s in Utrecht, op de rand van Zuilen. Heel makkelijk te bereiken ook , want station Utrecht Zuilen ligt aan de overkant van de straat. Het blokkenschema is inmiddels gepubliceerd en het eerste dat opvalt is het rijtje cijfers onder het schema. Diverse acts doen speciale dingen of spelen met speciale gasten. Her en der spelen strijkkwartetjes mee, het Fox String Quartet gaat aan de haal met Olafur Arnalds! en Jean Sibelius. Dat maakt een festival interessant, dat de bands niet hun standaard festivalsetje afraffelen.
Lars And The Hands Of Light
Ikzelf kijk uit naar basmans Steinar Raknes. Wellicht bekend van zijn covers, maar zijn rootsy plaat Stillhouse was een van de ontdekkingen van vorig jaar. Daniel Norgren is ook een must-see. Nordgren is het bewijs dat uit de bossen dezelfde blues komt, waar ter wereld je ook woont. Namens Storm gaan we Lay Low bewonderen, die vandaag solo haar ding doet. En mocht het vervolgens allemaal te somber worden, dan haalt Lars and the Hands of Light u weer uit de put met hun frisse pop. De voetjes gaan nog van de vloer bij de dubstep van Deense Bottled in England, dat zijn rockinvloeden bij het eveneens Deense, en zeer ondergewaardeerde, Carpark North (een suggestie voor volgend jaar?). Mocht u echte rock willen, dan blazen de dames van Deathcrush graag uw trommelvliezen aan flarden. Het hoeft immers niet altijd van dat lieve te zijn. Mocht u nu nog niet overtuigd zijn, dan heeft Nordic Delight, speciaal voor u, een Spotifyplaylist
Daniel Norgren speelde voor een schandalig lege zaal!
Om de muziek heen zit een heel programma rond alles wat de Noordelijke Landen zo interessant maakt. U kunt bijvoorbeeld leren breien met trollenwol, er is een uitgebreid filmprogramma met kortere en lange films en er wordt Scandinavisch gekookt. Maakt u zelf de paardenvleesgrap even? File Under zal zich hoofdzakelijk op de muziek concentreren, wat ook de hoofdmoot van het festival is, maar die timelapse van de Aurora Borealis in de buurt van Tromvik in het noorden van Noorwegen lijkt mij dan wel weer interessant. En u vast ook. Dus wees welkom in het Scandinavische Utrecht en maar hopen dat het weer ´gewoon´ Nederlands is…

6 reacties

  1. Gr.R.

    “Scandinavische zuchtmeisjes” eh? is dat hoe ze tegenwoordig heten? 😀
    Ik hou juist van Scandinavische singersongwriters omdat het meestal niet van die aanstellerige mierzoete zuchtmeisjesmuziek is.
    Heel gek, maar ik denk bij ‘muzikale werk uit het Hoge Noorden’ meer aan bands als Opeth, Dimmu Borgir, Therion, Katatonia, Sirenia, Finntroll, etc, etc 😉
    @Blizzard: ik wilde er in de voorpret (nog) geen woord aan wijden, maar het viel mij ook op dat er geen bands uit jouw en uit Prikkie’s genre en daar zitten een hoop goede bands bij…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven