Pere Ubu – Lady From Shanghai

Pere-Ubu_Lady-from-Shanghai.jpgHoeveel platen David Thomas ook maakt, altijd zal weer de naam van zijn eersteling vallen. The Modern Dance is een klassieker die de grenzen tussen wave en avant-garde exploreerde. De falsetstem van Thomas, afgeknepen, dan weer krijsend, dan weer loepzuiver zingend, is de allesbepalende factor. Bandleden kwamen en gingen, David Thomas maakte soloplaten of albums met een band die hij Pere Ubu noemde, het is altijd de wereld van de eigenzinnige (of verknipte, zo je wilt) zanger die we binnentraden. Met Lady From Shanghai, inmiddels zijn vierentwintigste album, is het niet anders. Er ligt meer elektronica en dance in besloten dan ooit en er valt een boel te lachen. In opener “Thanks” wordt de discokraker “Ring My Bell” vakkundig om zeep geholpen: 'You can go to he-he-hell / go to hell.' Het experiment zit ‘m verder in de manier waarop de plaat is opgenomen. De muzikanten kregen elkaars partijen niet te horen en moesten hun muziek naar spin in het web Thomas sturen die de boel aan elkaar plakte. Alsof David Thomas een avondje heeft doorgebracht met The Flaming Lips. Ook zonder deze kennis is The Lady From Shanghai een bijzonder genietbare, zij het niet eenvoudige plaat. Zo eentje die David Thomas al een jaar of veertig maakt. En kom je er niet helemaal uit: via zijn website kun je een boek krijgen waarin hij het concept uitlegt. Op dezelfde website heeft hij er maar een paar woorden voor nodig: 'Smash the hegemony of dance. Stand still. […] Lady from Shanghai is an album of music fixed.'


Mij= Fire / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven