Unknown Mortal Orchestra – II

unknown_mortal_orchestra-II.jpgDon´t believe the hype! Zo, dat statement wil ik alvast maken, want in alle media die zich maar een beetje alternatief voelen duikt plots Unknown Mortal Orchestra op. En dan dus in meestal megapositieve zin. Opvallend ook hoe vaak I genoemd wordt, terwijl dit album toen helemaal langs hipsterland heen is gegaan. Dat gezegd hebbende moet ik toch maar iets zeggen over II, de opvolger van – juist ja – I. Het Amerikaans – Nieuw-Zeelandse trio onder aanvoering van Ruban Nielson is niet van de afdeling lang-leve-de-lol. Dat is al snel duidelijk in het eerste nummer “From The Sun” met de openingszin ´Isolation, it can put a gun in your hand´. De teksten worden ondergedompeld in de psychedelica, maar slaan hier behoorlijk in door. Bij de tweede track “Swim And Sleep (Like A Shark”) dacht ik serieus dat er een kabel van de boxen los was geraakt. Niet dus, het is zo bedoeld. Als ik het album de nodige keren gedraaid heb, dan begrijp ik wel waarom iemand dit mooi kan vinden. Het is de gelaagdheid van de liedjes die je meeneemt op een muzikale reis. Dit zonder al te veel poespas. De virtuositeit van een Tame Impala, om maar eens een vergelijking uit de kast te halen, ontbreekt. Het Unknown Mortal Orchestra houdt het kaal en bouwt daarop het liedje. Om even terug te komen op het begin van dit stuk: II is een plaat waar je moeite voor moet doen en een die langzaam haar geheimen prijsgeeft, maar om het te bestempelen tot het beste wat je ongeveer kan overkomen kan, dat lijkt mij wat overdreven. Komende week staan ze in Paradiso, waar nog kaarten voor te koop zijn. De show wordt bovendien opgenomen door onze hipstervrienden van 3voor12.


mij=Jagjaguwar / Konkurent

3 reacties

 1. Geert

  Wat een matige recensie. Je persoonlijke hetze tegen zogenaamde ‘hipsters’ lijkt wel erg diep te zitten. Vervelend clichematig woordgebruik ook: ‘Het is de gelaagdheid van de liedjes die je meeneemt op een muzikale reis.’
  Bovendien stel je dat ‘De virtuositeit van een Tame Impala (…) ontbreekt.’ Ik ken persoonlijk weinig bands waarvan de leadguitarist zo technisch begaafd is als liedjesschrijver Ruban Nielson, frontman van UMO.
  En je beweert dat dit gezegd is: ‘maar om het te bestempelen tot het beste wat je ongeveer kan overkomen kan, dat lijkt mij wat overdreven.’ Wie heeft dat dan gezegd?
  Bovendien: hoe ‘megapositief’ vind jij een 7.3 op Pitchfork? 4 sterren in de Volkskrant? 3 van de 5 sterren in the Guardian? Ik ken wel wat bands die wat positiever zijn ontvangen. Krijg ook niet het idee dat er een ‘hype’ aan de gang is zoals je in je openingsregel vermeld, het is gewoon een prima band die een goed album heeft afgeleverd.
  Groeten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven