Daughter – If You Leave

Daughter - If You LeaveIn het fijne interview dat Jasper deed met Daughter vertelde gitarist Igor dat Daughter ooit begon als het soloproject van zangeres/gitarist Elena Tonra. Ik wist dat niet, maar vond het wel interessant om te lezen, want terwijl ik zat te luisteren naar het fraaie If You Leave van dit trio uit Londen had ik mezelf al bedacht dat de songs van deze debuut-cd het bij alleen vrouw en gitaar op het podium misschien nog wel beter zouden doen dan zo met band. De tegen fluisteren aanschurende stem van Tonra met alleen maar akoestische gitaar zou het in de uptempo, maar vooral in de meer dromerig meanderende liedjes misschien nóg wel boeiender zijn. Die laatste vind ik sowieso de mooiste van If You Leave. Single “Smother” met zijn simpele, maar effectieve gitaarloopje waarbij Tonra mij definitief voor zich won. Een fraai gelaagd liedje dat langzaam naar een climax toewerkt en dan nog even lekker na-ijlt. Het verbaast me niets dat 4AD deze band er uitpikte. In hun stal past Daughter namelijk uitstekend qua sound. Producer Rodiadh McDonald zorgde voor precies die gelaagdheid in sound waar de muziek van Daughter om vraagt. Hij zou Esben And The Witch ook eens onder handen moeten nemen. Wat wel prettig is, is dat Daughter er voor gewaakt heeft niet te kiezen voor een eenvormig shoegazer-geluid. Het is juist de subtiele variatie in klank, tempo en gelaagdheid die er voor zorgen dat de rit met Daughter telkens weer een aangename is. Misschien was er nog plek geweest om in een song nog even echt uit de ban te springen, maar ik denk dat ze dat live vast wel zullen doen. Met “Tomorrow” zou dat best goed kunnen bijvoorbeeld. Dan zijn ze nog meer een dochter om trots op te zijn.


mij=4AD / V2

5 reacties

  1. Als hun gig tijdens Iceland Airwaves vorig jaar een indicatie is, dan weten ze wel degelijk los te gaan tijdens een concert. En met dat optreden in Fríkirkjan in het achterhoofd, is het shoegaze label ergens ook wel begrijpelijk… Hoe dan ook, mooie plaat dus!

  2. Gerben

    Godskolere wat een goede plaat! Ik snap alleen niet waar je die shoegaze vandaan haalt…
    Als hun gig tijdens Iceland Airwaves vorig jaar een indicatie is, dan weten ze wel degelijk los te gaan tijdens een concert. En met dat optreden in Fríkirkjan in het achterhoofd, is het shoegaze label ergens ook wel begrijpelijk… Hoe dan ook, mooie plaat dus!
    Ik heb ze gezien op Lowlands. Indrukwekkend van begin tot eind, Een topplaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven