Wooden Wand – Blood Oaths of the New Blues

Wooden-Wand_Blood-Oaths.jpgDe immer onnavolgbare James Jackson Toth maakt het zijn luisteraars niet makkelijk. Blood Oaths of the New Blues brengt hij uit onder de naam Wooden Wand en dus weten in principe wel wat we kunnen verwachten: slepende southern rock, aanschurend tegen. De plaatopbouw daarentegen gaat tegen alle – uiteraard ongeschreven – principes in. De opener is een bijna twaalf minuten durende, dubbele track: “No Bed For Beatle Wand / Days This Long”. De eerste vijf minuten bestaat uit tergend traag gespeelde, instrumentale slowcore, waarna we pas de weifelende stem van Toth horen: 'who’s gonna keep me from freaking out?' Na de opener horen we het prachtige en bijna zeven minuten durende “Outsider Blues”: 'I’ll quit moving around and plant a flag in this ground'. We geloven er niets van, want de volgende drie tracks gaan een andere kant op. Ze duren samen ongeveer zeven minuten en missen de intensiteit van de eerste twee songs. Ook de afsluiter, “No Debt”s, is een kort en minder indrukwekkend nummer. Dan hebben we er nog twee over, die beide boven de zes minuten uitkomen. “Jhon Balance”, een zoals alle andere nummers ook droevig getoonzet nummer, deze keer over eenzaamheid. “Southern Colorado Song” tenslotte, is misschien wel het mooiste nummer van deze plaat. Ondanks de wat kitscherige sleutelzin 'Sometimes nowhere seems the only place to go', geloof ik hem meteen als hij het zingt.


Mij=Fire Records / Konkurrent

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven