AraabMuzik – For Professional Use Only

araabmuzik-for_professional_use_only.jpgDe 23-jarige Abraham ‘AraabMuzik’ Orellana uit Providence (Rhode Island) is een graag geziene gast in Amsterdam. Check deze livevideo uit 2012 in Paradiso maar eens en recent stond hij ook op 5 Days Off. Hij is een elektronische hiphopproducer, maar doet alles live op zijn twee Akai MPC’s (nee, ik had zoiets ook nog nooit gezien). Hij bespeelt akelig snel en precies de samplerpads, alsof het een drumstel is. En, wat niet direct blijkt uit het filmpje, hij heeft de hits aan zijn broek hangen. Eigenlijk verwacht ik hem wel op Lowlands 2013 (de hoes van deze plaat is geschoten op Coachella). Nederland heeft ook een behoorlijke neus voor dit soort hiphop, toch? Ben je er niet zo van, wacht dan eerst op mooi weer en sla wat bier achterover. Zet als opwarmertje in je huiskamer even wat nummers op als Flux Pavilion’s “I Can’t Stop” en Flosstradamus’ “Underground Anthem” – je kende de muziekstijl trap al van Baauers “Harlem Shake” – en begin dan aan het album van AraabMuzik. Beluister het liefst vanuit een andere kamer dan waar je boxen staan. Ik zie de golven al over de festivalweide gaan. Meesterlijk album. “Getting 2 The Point” is zo ongeveer de ultieme gangstabeat om overheen te rappen, maar juist omdat het grootste deel instrumentaal blijft is het zo ontzettend dik. Kende u de Korns floorfiller “Falling Away From Me” uit 1999 nog? Nou, in de dubstepversie van AraabMuzik gaat-ie nog zeker tien jaar extra mee, voor een compleet ander soort festivalpubliek. Blijft de vraag staan waarom je deze plaat vanuit een andere kamer moet beluisteren? Nou, For Professional Use Only is namelijk veel te luid gemasterd, zoals ook Pitchfork correct schrijft. Het klinkt echt totaal KUT op hoofdtelefoons (om het over Dr. Dre al helemaal niet te hebben). De titel van de plaat zegt het eigenlijk al. Vandaar de handleiding. Een kleine smet gelukkig op een verder vrij geniale plaat. AraabMuzik is een groot talent van wie we nog heel veel gaan horen.


mij=Duke Productions

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven