Bill Janovitz – Walt Whitman Mall

Bill_Janovitz_-_Walt_Whittman_Mall.jpgIets meer dan een jaar geleden zette Bill Janovitz, van Buffalo Tom-faam, een nummer online over zijn jeugd in Huntington, Long Island. Het online zetten van nummers was niet ongewoon voor Janovitz, want hij had al zijn Cover of the Week project. Maar in een vlaag van nostalgie besloot hij nummers te gaan schrijven over zijn jeugd op Long Island. Want hoewel vooral geassocieerd met Boston, komt Janovitz daar dus niet vandaan. Het project, met de werktitel Long Island of the Mind, zou duren zolang hij inspiratie had. Dat bleek veel enthousiasme te creëren en genoeg nummers voor een album. Na een dik een jaar nummers online zetten, met de mogelijkheid om een cd’tje te kopen, rechtstreeks bij hem, besloot hij het project op te schalen. Er kwam een heuse Pledge-campagne om ervoor te zorgen dat het album op (oranje!) vinyl kon komen. En deze was succesvol. De platen zullen binnenkort opgestuurd worden, maar de muziek is nu beschikbaar via Bandcamp. U ziet, Janovitz maakt gebruik van alle hedendaagse mogelijkheden om muziek uit te brengen en er wat aan te verdienen. Maar, is dit enthousiasme voor Walt Whitman Mall, de uiteindelijke titel, terecht? Nou en of! Was de laatste Buffalo Tom al een mooie combinatie tussen de elektrische jaren negentig indiesound en een wat akoestische benadering, op Walt Whitman Mall trekt Janovitz die lijn door. Janovitz bespeelde alle instrumenten zelf, op de drums na en nam uiteindelijk een nummer van zijn soloplaat Up Here, getiteld “Long Island”, opnieuw op, met band. Dat levert een mooie afwisselende plaat op, die in tegenstelling met wat verwacht kan worden, niet druipt van nostalgie. Gewone observaties over opgroeien in de suburbs van de VS, in de jaren zeventig en tachtig, zonder pretenties en hoogstens een lichtelijk sepiagekleurd. Zoals gezegd, zonder pretenties en dat maakt de plaat heerlijk genietbaar voor een ieder die liefhebber is van jaren negentig indie in het algemeen en Buffalo Tom in het bijzonder. En dan valt er uiteindelijk maar een conclusie te trekken: puike plaat!


mij=Eigen Beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven