Finntroll – Blodsvept

Finntroll - BlodsveptDe steevast als trollen uitgedoste rabauwen van Finntroll maken de internationale metalen wereld al sinds 1997 onveilig met hun vaak minachtend omschreven mix van folk en hoempa metal, die vreemd genoeg niet van Finse, maar Zweedse teksten wordt voorzien. Debet hieraan is oerzanger Katla. Afkomstig van een ondergeschikte groepering in Finland die Zweeds als voertaal heeft, propageerde hij met succes deze opmerkelijke keuze, temeer daar dit extra cachet zou geven aan de bezongen onderwerpen. Volgens beproefd recept worden derhalve inmiddels al 6 albums lang verhalen over de gefingeerde trollenkoning Rivfader en diens lotgevallen aan de trouwe volgelingen voorgeschoteld. Overigens wel met verschillende boegbeelden. Zanger van het eerste uur Katla moest het veld ruimen wegens een virale aandoening aan de stembanden, terwijl zijn met veel tamtam binnengehaalde opvolger Tapio Wilska omwille van onduidelijke redenen de laan uitgestuurd werd. Momenteel staat de heer Vreth achter de microfoon en zijn vaak onorthodoxe vocale erupties verlenen de reeds stemmige muziek een nog groter feestelijk karakter. Op dit Blodsvept worden geen nieuwe wegen ingeslagen, hoewel het feestgedruis soms te nadrukkelijk aanwezig is. Niettemin wordt met onverminderd enthousiasme gemusiceerd en kan met speels gemak een feestje gebrouwen worden met Blodsvept op volle oorlogssterkte schallend uit de speakers. Let bij eventuele aanschaf op de fraai uitgevoerde boxset met alternatief artwork.


mij=Century Media

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back to Top