Fortunate Holders – Introspection / Treetop Flyers – Things Will Change

Fortunate Holders - IntrospectionHarmonic folk/pop. Zo omschrijft de van oorsprong Groningse band Fortunate Holders haar muziek. Enerszijds beïnvloed door artiesten als Fleet Foxes, dEUS, The Shins en Ben Howard en anderszijds geïnspireerd door liefde, vrijheid en geluk. Dat klinkt nogal hoogdravend dus ik wil wel eens horen hoe dat klinkt. EP Introspection kwam al in de zomer van 2012 uit maar is destijds aan mijn aandacht ontsnapt. De EP bevat vijf liedjes die je inderdaad onder de noemer melodieuze folkpop zou kunnen scharen.Niet zoals de nu mateloos populaire Mumford & Sons maken, maar meer sfeervol zoals Fleet Foxes en Midlake. Het moet gezegd, het klinkt als een klok wat de band laat horen. De muziek is helder en fris en de samenzang is mooi. Fortunate Holders slaagt er in om ingetogen en meeslepend te klinken, zoals ze laten horen in “Care” en “Utopia”. Het intro van “Wonderland” is echt wonderschoon. Jammer dat de band in “Sea-Bow” en “Introspection” iets té uitbundig wil zijn en daardoor een beetje uit de bocht vliegt. Het zijn echter twee smetjes die ik graag door de vingers zie. Radiozender 3FM riep Fortunate Holders vorig jaar maart uit tot winnaar uit van Demo Donderdag, met een volwaardig album en de aandacht van bijvoorbeeld een Giel zou dat zomaar eens een 3FM Award kunnen worden.
Treetop Flyers - Things Will Change'Treetop Flyer' is een nummer van Stephen Stills waarover Ray LaMontagne zei dat dit nummer de reden was dat hij een carrière in de muziek begonnen is. Dat de Britse band Treetop Flyers zichzelf hiernaar vernoemd heeft, vind ik eigenlijk niet meer dan logisch. De folkrock op hun EP Things Will Change ademt de westcoastsfeer van de zeventiger jaren, zoals Stills solo en met zijn maatjes Crosby en Nash en incidenteel Young maakte. Daar tegenover staat de wat ingetogener americanafolk met een vleugje soul waar Ray LaMontagne heel goed in is. In vier nummers laat de band horen een aangename toevoeging aan de momenteel heersende nu-folkrage te zijn. Titelnummer “Things Will Change” klinkt zonnig en fris als America's “Ventura Highway”, “Long Cold Winter” en “Rose Is In The Yard” zijn wat meer ingetogen, en zouden zo ballads van LaMontagne of Ryan Adams kunnen zijn. De EP sluit af met “Disappearing Kind”, een wat steviger countrysoulnummer. Treetop Flyers gooide begin dit jaar al hoge ogen op Eurosonic en ze zouden het deze zomer heel goed kunnen doen op de festivals. Met Things Will Change geeft de band een goed visitekaartje af wat heel nieuwsgierig maakt naar debuutalbum The Mountain Moves dat eind april uitkomt.


mij=Eigen Beheer / Communion Records

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven