Motel Mozaique 2013: Zaterdag Napret

In Rotown werd vanochtend een katerontbijt aangeboden voor de bezoekers van Motel Mozaïque 2013. Prima initiatief natuurlijk, al zal voor de organisatie en ook voor een aanzienlijk aantal bezoekers de kater dit keer niet drankgerelateerd zijn. De kater zat hem vooral in het feit dat het festival dit jaar simpelweg niet echt goed was. Tot overmaat van ramp moest ook nog het optreden van de headliner van zaterdag, Woodkid & Orchestra, gecancelled worden vanwege oververmoeidheid van de hoofdpersoon.
Rory de Groot
Na een vrijdagavond die pas later op gang kwam lijkt het zaterdag dezelfde kant op te gaan. Was het dan echt zo beroerd wat wij zagen zaterdagavond? Nou om heel eerlijk te zijn: ja. Misschien liepen we de verkeerde route of zijn we verworden tot een stel verwende mopperaars, maar eigenlijk was er zaterdagavond geen enkel optreden dat echt zal blijven hangen.


mij=Door: Blink. Foto's: Storm
Het hoogtepunt van de dag is eerlijk gezegd een act die we al aan het begin van de middag zagen: Rory de Groot. De ex-Feyenoorder vertelt over zijn ervaringen als profvoetballer, met alle highs en lows. Vooral veel frustratie over het niet bereiken van zijn voetbaldromen, maar ook humor (theoretische verhandeling over de kleedkamergrap!) en rauwe emotie, met als persoonlijk hoogtepunt de beelden van Rory’s vader die ongemakkelijk langs de lijn stond te roken, op veilige afstand van de andere voetbalvaders. De man hield niet van voetbal. Prachtig verwoord en in beeld gebracht.
De Speeldoos
In de grote zaal van de Schouwburg wordt ‘s middags de tweede Speeldoos van Torre Florim en Roos Rebergen gepresenteerd. Florim en Rebergen zijn een mooi duo om te zien en te horen en Florim’s lage bromstem vormt een mooi contract met Rebergen’s naïef, kinderlijk stemgeluid. Roos Rebergen kondigt op geheel eigen wijze het project aan: ‘Dit is de Speeldoos. Jullie denken natuurlijk dat het de eerste Speeldoos is, maar nee het is de tweede!’. Soms klinkt ze als een soort alternatieve Britt Dekker, maar haar humor blijft bizar en leuk. Nadat Florim heeft aangekondigd dat hij na het optreden beneden in de hal de Speeldoos zal gaan ‘verkopen’ vult Rebergen hem aan: ‘Ik kom niet signeren, want eh… ik heb ook nog een ander leven!’.
Stornoway
Het eerste optreden dat we zien van het avondprogramma is de band Stornoway in Corso. Er hangt een biologisch-ecologisch geurtje rondom de Britten dat volstrekt misplaatst is in de sfeerloze discohal. Dat de zanger bovendien zijn capo op de tiende fret heeft zitten geeft wel aan hoe hoog zijn stemmetje is. Gruwel.
Laura Mvula
Terug naar de Schouwburg dan maar weer voor het optreden van de soulzangeres Laura Mvula. De zaal is redelijk gevuld en als een heuse diva in de dop begint Mvula ruim twintig minuten te laat. De podiumopstelling inclusief harpiste, violiste en contrabas ziet er prachtig uit, maar haar optreden blijft behoorlijk aan de veilige kant. Soul zou toch spannender moeten kunnen.
Wild Belle
Ietsje spannender is het bij het optreden van Wild Belle in de Gouvernestraat. De zaal is stampvol en de band lijkt blij te zijn met deze laatste avond van de tour want er wordt vol overgave gespeeld. Zangeres Natalie Bergman heeft een prettig-hese stem en de combinatie van reggae, pop en jazz is aanstekelijk. Toch kruipt Motel Mozaïque gevaarlijk richting North Sea Jazz Festival met dit soort acts.
Ethan Johns
Ah gelukkig, de eerste rij die we dit weekend zien is een feit! Voor de Paradijskerk is het dringen geblazen om binnen te komen bij Ethan Johns. Zijn set is breekbaar mooi en behoorlijk triest, zelfs als hij een elektrische gitaar omhangt en met zijn iPhone de drumcomputer bedient. Het publiek dat overigens netjes tussen ieder nummer ververst wordt met wachtenden uit de rij, is onder de indruk al is Johns’ stemgeluid op den duur redelijk saai.
TEEN
Naarstig op zoek naar wat gitaargeweld schuiven we naar binnen bij Rotown voor de set van de meidenband Teen. Na één nummer blijkt dat de vergelijkingen met Warpaint absoluut niet echt opgaan. De presentatie en sound van Teen is een stuk lichter en doet vooral door het gitaarwerk eerder aan Vampire Weekend denken. De zangeres is sympathiek en innemend, de bassiste vreselijk cool and reserved, maar een nieuwe Warpaint? Nee, ik ben bang van niet.
Brasstronaut
Het Canadese Brasstronaut speelt een straatje verder en een band met zo’n suffe naam begint natuurlijk al meteen in de min. Toch is het optreden best aardig, een soort ruige, wat meer rockende Alt-J. Een vergelijkbaar optreden wordt gegeven door de Belgen van Marble Sounds… vijf lelijke kerels met een mooie sound, maar verder weinig echt vernieuwends of opzienbarends. Degelijk maar niet spannend, zoals veel acts die we op deze Motel Mozaïque zien. De droge humor van de zanger is het enige dat blijft hangen: ‘We spelen veel nieuwe liedjes, maar deze is van onze eerste cd. Voilà, zo simpel kan het leven soms zijn.’
Marble Sounds
We sluiten de avond af in de Corso, met AlunaGeorge. Zangeres Aluna Francis is een langbenige stoeipoes met een krachtige Barbiestem die zowaar de zaal wat in beweging krijgt. Met teksten als ‘This is how we do it, it’s Friday night and I’m feelin alright’ is al snel duidelijk dat AlunaGeorge vooral van het lichte vermaak is. Corso is de juiste locatie voor deze band en er kan gewoon lekker doorgekletst worden zonder dat je echt wat mist.
AlunaGeorge
En hier houdt een teleurstellende MoMo 2013 op voor ons. Was het een direct gevolg van de bezuinigingen? Heeft de programmeur te veilige keuzes gemaakt? Was het gewoon domme pech? Zijn wij oude zeuren geworden? Hoe dan ook, deze editie was er een die maar beter snel vergeten kan worden. Op naar Motel Mozaïque 2014!

12 reacties

 1. Remco Brinkhuis

  S O H N en Lapalux waren de beste 2 acts van de zaterdag en zaten op een niveau dat je van Motel Mozaique mag verwachten, hoog dus.
  >En hier houdt een teleurstellende MoMo 2013 op voor ons. Was het een direct gevolg van de bezuinigingen? Heeft de programmeur te veilige keuzes gemaakt?
  Heeft FU zich wel goed voorbereid op Motel Mozaique 2013 en hebben zij wel de juiste keuzes gemaakt?

 2. O jee Remco, ben je op je teentjes getrapt, dat er zo’n fanboy-reactie moet volgen? Blink heeft het duidelijk anders ervaren dan jij en je bent welkom om dat hier te melden, maar om dan meteen te concluderen dat we niet voorbereid waren, niet de juiste keuzes maakten, kortom dat we er eigenlijk de ballen van snappen is zóóó’n enorme Justin Bieberfan-reactie dat ik je meteen niet meer serieus neem. In eigen voet schieten, noemen ze dat.

 3. Remco Brinkhuis

  @Prikkie Ja, ik ben een Motel Mozaique fanboy. En ik vind een conclusie van een FU recensent over dit festival: “En hier houdt een teleurstellende MoMo 2013 op voor ons.” veel te kort door de bocht. Dat verdient het festival niet. Wat je ook van S O H N en Lapalux vindt, het zijn zeker geen veilige keuzes. Als je dat soort optredens mist en dan zo’n conclusie trekt, dan denk ik dat FU zich niet goed op het festival heeft voorbereid. En dat is jammer gezien het aanzien van de site.
  @Stonehead S O H N zit in dezelfde hoek als Lapalux en is nog beter. Het wordt live helemaal gaaf als 1 van de bandleden zijn Pink Floyd – Welcome to the Machine – achtige synthesizer in gaat zetten. Later dit jaar komt hun debuut cd uit.

 4. Blink

  @Remco: Ik ben ook een enorme MoMo fan (lees de verslagen van eerdere jaren er maar op na), maar het klikte dit jaar gewoon niet zo tussen ons en het festival. Of het aan de voorbereiding lag weet ik niet, zou zo eens kunnen hoor. Je moet keuzes maken en die kunnen soms verkeerd uitvallen, zoals ik zelf ook al aangaf aan het begin van het stukje: “Misschien liepen we de verkeerde route of zijn we verworden tot een stel verwende mopperaars, maar eigenlijk was er zaterdagavond geen enkel optreden dat echt zal blijven hangen.” En natuurlijk heb ik nu ook spijt dat we niet bij S O H N en Lapalux zijn gaan kijken, want zure stukjes schrijven is nooit leuk.

 5. @Remco: Je kunt niet alles zien op zo’n festival. Andere jaren hebben we ons altijd prima vermaakt. Ik ben ook een MoMo-fanboy overigens en vond het gewoon minder dan andere jaren. Dat is toch niet zo’n ramp?

 6. Remco Brinkhuis

  @Blink ok!
  @Storm Nee, geen ramp. Maar je snapt mijn punt.
  @vonx Cultuur barbaar 🙂 Smaken…
  En nu kijken of ik die lastige hoofdstad vraag weer goed kan beantwoorden.

 7. S O H N en Lapalux waren de beste 2 acts van de zaterdag en zaten op een niveau dat je van Motel Mozaique mag verwachten, hoog dus.
  >En hier houdt een teleurstellende MoMo 2013 op voor ons. Was het een direct gevolg van de bezuinigingen? Heeft de programmeur te veilige keuzes gemaakt?
  Heeft FU zich wel goed voorbereid op Motel Mozaique 2013 en hebben zij wel de juiste keuzes gemaakt?
  O jee Remco, ben je op je teentjes getrapt, dat er zo’n fanboy-reactie moet volgen? Blink heeft het duidelijk anders ervaren dan jij en je bent welkom om dat hier te melden, maar om dan meteen te concluderen dat we niet voorbereid waren, niet de juiste keuzes maakten, kortom dat we er eigenlijk de ballen van snappen is zóóó’n enorme Justin Bieberfan-reactie dat ik je meteen niet meer serieus neem. In eigen voet schieten, noemen ze dat.
  Over Lapalux had ik zelf gehoopt iets te lezen. Prachtige James Blake-achtige plaat, schrijf ik binnenkort hier misschien nog iets over.
  @Prikkie Ja, ik ben een Motel Mozaique fanboy. En ik vind een conclusie van een FU recensent over dit festival: “En hier houdt een teleurstellende MoMo 2013 op voor ons.” veel te kort door de bocht. Dat verdient het festival niet. Wat je ook van S O H N en Lapalux vindt, het zijn zeker geen veilige keuzes. Als je dat soort optredens mist en dan zo’n conclusie trekt, dan denk ik dat FU zich niet goed op het festival heeft voorbereid. En dat is jammer gezien het aanzien van de site.
  @Stonehead S O H N zit in dezelfde hoek als Lapalux en is nog beter. Het wordt live helemaal gaaf als 1 van de bandleden zijn Pink Floyd – Welcome to the Machine – achtige synthesizer in gaat zetten. Later dit jaar komt hun debuut cd uit.
  @Remco: Ik ben ook een enorme MoMo fan (lees de verslagen van eerdere jaren er maar op na), maar het klikte dit jaar gewoon niet zo tussen ons en het festival. Of het aan de voorbereiding lag weet ik niet, zou zo eens kunnen hoor. Je moet keuzes maken en die kunnen soms verkeerd uitvallen, zoals ik zelf ook al aangaf aan het begin van het stukje: “Misschien liepen we de verkeerde route of zijn we verworden tot een stel verwende mopperaars, maar eigenlijk was er zaterdagavond geen enkel optreden dat echt zal blijven hangen.” En natuurlijk heb ik nu ook spijt dat we niet bij S O H N en Lapalux zijn gaan kijken, want zure stukjes schrijven is nooit leuk.
  @Remco: Je kunt niet alles zien op zo’n festival. Andere jaren hebben we ons altijd prima vermaakt. Ik ben ook een MoMo-fanboy overigens en vond het gewoon minder dan andere jaren. Dat is toch niet zo’n ramp?
  ” Het wordt live helemaal gaaf als 1 van de bandleden zijn Pink Floyd – Welcome to the Machine – achtige synthesizer in gaat zetten. ”
  Dat klinkt als een aansporig heel hard weg te rennen 😉
  LOL @ VONX!
  @Blink ok!
  @Storm Nee, geen ramp. Maar je snapt mijn punt.
  @vonx Cultuur barbaar 🙂 Smaken…
  En nu kijken of ik die lastige hoofdstad vraag weer goed kan beantwoorden.
  Remco: jammer dat mijn punt blijkbaar geheel aan je voorbij gegaan is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven