Solex – Solex Ahoy! The Sound Map of the Netherlands

Solex-Ahoy.jpgMixmeisterin Elisabeth Esselink aka Solex is misschien wel de meest eigenzinnige muzikante van Nederland. Of het nu gaat om het ultieme huisvlijt knip-en-plak-album Solex Vs. The Hitmeister of de opgefokte funkblues-collaboratie met Jon Spencer, drie jaar geleden onder de naam Amsterdam Throwdown, King Street Showdown. Nu is er de neerslag van een ouder project. In 2008 trok Solex samen met Bart van Poppel in een oude motorboot door Nederland, van provincie naar provincie, om daar met verschillende muzikanten, al improviserend, muziek te maken. Tussen de namen die een stukje meevoeren op haar boot vinden we onder meer Michiel Romeijn, Ottoboy, Daniel Lohues, Robin Berlijn en Ella Bandita. Solex Ahoy! is niet een collectie liedjes die met de verschillende combinaties van muzikanten zijn gemaakt. Uit alle jams zijn stukjes gehaald, door elkaar geschud en in Solex’ studio weer in elkaar gezet tot een soort van soundscapes. De deelnemende muzikanten was gevraagd om een eerbetoon aan het Nederlandse landschap te maken, wat resulteert in vissersgeluiden bij ‘Zeeland’, maar ook in een blues bij ‘Drenthe’. Een enkele keer wordt er gezongen of worden er gesproken teksten toegevoegd. Die zijn eerder sfeerbepalend dan vertellend (“puntiger, het moet puntiger […] ik woon in Hengelo, ik woon in Enschede”, horen we in ‘Overijssel’). Origineel, verrassend en onderhoudend album.


Mij=Bronzerat / Munich / V2

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven