Killswitch Engage – Disarm The Descent

killswitch_engage-disarm_the_descent.jpgOm te begrijpen hoe knap dit zesde album van de Killswitch Engage is, springen we even terug in de tijd. De Amerikanen timmeren alweer een tijdje aan de weg met hun enerverende metalcore, waar doorgaans de vonken van afspringen. De naam van de band is ontleend aan de aflevering ‘Kill Switch’ van The X-Files en die naam vat de muziek in een notendop samen. Het allereerste wapenfeit, simpelweg Killswitch Engage geheten, zag het licht in 2000 en was een direct succes, dat met opvolger Alive or Just Breathing minstens geconsolideerd werd. Na deze explosieve start ging evenwel het lampje uit bij brulboei Jesse Leach. Geplaagd door stemproblemen en depressies liet de geliefde voorman daags voor een belangrijke show middels een e-mail weten niet langer meer beschikbaar te zijn. Een vervanger werd gevonden in de persoon van Howard Jones (een Amerikaan, niet de gelijknamige Britse zanger die in de jaren 80 furore maakte met het album Human’s Lib). Met hem aan het roer wist de band zijn fanschare aanzienlijk uit te breiden en werd Killswitch Engage een graag geziene gast op vele festivals. Ondanks dat succes besloot Howard de band begin 2012 de rug toe te keren. In een persoonlijk bericht op Facebook gaf hij als reden medische problemen op, en een verminderd enthousiasme om te touren en componeren. De achtergebleven bandleden besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten. Naarstig werd gezocht naar een opvolger en opmerkelijk genoeg werd dat de volledig gerevitaliseerde Jesse Leach! Met hem achter de microfoon heeft de band misschien wel haar beste prestatie ooit afgeleverd met het kersverse Disarm The Descent, dat duidelijk teruggrijpt naar succesalbum The End Of Heartache, het debuut van Howard Jones! Jesse schreeuwt en zingt als in zijn beste dagen en de muziek is dynamisch en agressief, maar tevens vol melodie waar het de gitaarlijnen betreft. Dit scherpe contrast zorgt voor een verfrissend geluid. Het heeft er alle schijn van dat de terugkeer van de verloren zoon voor een uiterst hete peper in de kont heeft gezorgd en dat is precies wat de band nodig had.


mij=Roadrunner

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven