The National – Trouble Will Find Me

The_National_-_Trouble_Will_Find_Me.jpgErgens is het wel prettig dat in tijden van So You Wanna Be A Rockstar, The Voice of Holland en De Beste Singer/Songwriter van Nederland er nog bands bestaan die hun carrière gestaag opbouwen. Bands die album na album bouwen aan een sterk oeuvre en nog de moeite nemen om zo af en toe een EP uitbrengen om eens wat te proberen. Het vak artiest als een ambacht, niet als een marketingtool. The National is zo’n band. Hun debuutalbum was nog een redelijk ingetogen werkje, maar album na album waaierde The National meer en meer uit. De vierde plaat, The Boxer, viel al in de prijzen bij de popcritici, maar met High Violet viel uiteindelijk ook het grote publiek voor de band. Niet gek ook, want die plaat was een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van The National. Het schrijven en opnemen van die plaat was geen makkie geweest, de heren zijn perfectionisten, en op een of andere manier hoor je dat en geeft dat een extra laag aan de plaat. Opvolger Trouble Will Find Me was een wat makkelijkere bevalling. Het was ook de bedoeling om een wat luchtigere plaat te schrijven, al is een luchtig bij The National natuurlijk dat je tussen de zware bewolking een enkel blauw plekje ziet. Dat al helemaal door de teksten en de bariton van Matt Berninger, die overigens met de jaren steeds beter gaat zingen. En met dat luchtige heb je meteen de makke met deze plaat te pakken. Na een initieel enthousiasme heb ik toch de neiging om voorlopig magnus opus High Violet weer te pakken. Trouble Will Find Me is een goede The National, een hele goede zelfs, maar ze hebben de lat met de vorige plaat wel erg hoog gelegd. Voordeel van de wat lichtere, luchtigere benadering is wel dat het live wel eens goed zou kunnen gaan werken. Vooral de (open lucht)festivaloptredens van The National verzopen nog wel eens in het licht, omdat de dramatische lading niet helemaal doorkwam. Kortom, Trouble Will Find Me is niet meteen het volgende meesterwerk in het oeuvre, maar eigenlijk wel een logische volgende stap. Toch weer een bewijs dat deze band hun vak erg serieus neemt…


mij=4AD

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven