Field Report – Field Report

Field_Report - Field_ReportDe vijf mannen van de folk/americanaband DeYarmond Edison uit Wisconsin besloten in 2006 dat het na vier jaar, twee cd’s en één EP genoeg was. Muzikale meningsverschillen dreven de vijf uiteen. Drie van hen gingen verder in de freakfolkband Megafaun en zanger/gitarist Justin Vernon werd erg succesvol met Bon Iver. Het overgebleven vijfde bandlid, Chris Porterfield, hield zich al die tijd stil maar is nu terug als frontman van Field Report, wat een anagram is van zijn achternaam. Op zijn gelijknamige debuutalbum blijkt al snel dat Porterfield veel meer down to earth is dan zijn voormalige collega’s. Geen abstracte folk, zoals bij Megafaun, en ook niet die verstilde, breekbare, dromerige melancholie à la Bon Iver, maar verhalende singer-songwritersongs. Porterfield vertelt mooie verhalen over het leven in het Midwesten van Amerika met alle persoonlijke beslommeringen die daarbij horen. Opener “Fergus Falls” begint als een kale folksong maar werkt langzaam toe naar een uitbundig, meerstemmig eind. Prachtig. Dromerige synths vormen de opmaat voor het tweede nummer, “The Year Of The Get You Alone”, dat qua sfeer best een Bon Iver-song had kunnen zijn, ware het niet dat Porterfield niet zo hoog en ijl zingt als Justin Vernon, maar scherp, zuiver en een tikje rasperig. Zijn stem doet me denken aan die van Tom Robinson. Zijn stijl doet denken aan de Nebraska-Bruce Springsteen en de jaren zeventig-Paul Simon. In tien prachtige liedjes worden kleine verhalen verteld en bezweert Porterfield zijn demonen. Alcoholmisbruik is een terugkerend thema, zoals prachtig is verwoord in “Incommunicado” en “Chico The American”. Field Report nam zijn debuutalbum op in de huisstudio van Justin Vernon. De verleiding om te vergelijken met Bon Iver is groot, maar niet nodig. Field Report heeft een prachtig, authentiek debuutalbum gemaakt waarbij deze vergelijking, die door het gebruik van synths wel af en toe opspeelt, al snel naar de achtergrond verdwijnt. De band DeYarmond Edison heeft uiteindelijk dus drie grote namen voortgebracht: het eigenzinnige Megafaun, het succesvolle Bon Iver en nu dan ook Field Report, misschien wel de meest talentvolle van de drie.


mij=PIAS

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven