Kodaline

Opeens waren ze daar: het Ierse Kodaline verscheen in de hitlijsten met het zoetsappige “All I Want”. Al snel stonden ze voor volle zalen en op de bekende festivals. Deze zomer staan ze op Pinkpop en Lowlands, maar ook op Glastonbury. Tijd om kennis te maken met de mannen van Kodaline. Zijn ze echt zo braaf en onzeker als de muziek doet vermoeden?
Kodaline
“Kom je naar onze show? Alsjeblieft? Dan staat er tenminste iemand, we willen niet voor een lege zaal optreden!” De jongens van Kodaline zijn nog erg onzeker. Ondanks dat hun shows door heel Europa goed bezocht worden. “Het is allemaal nieuw voor ons, voor zoveel mensen optreden. Het is erg spannend om voor duizenden mensen op te treden. Om eerlijk te zijn vind ik het best beangstigend”, vertelt Stephen (Steve) Garrigan, de zanger van de band. “We zijn aangenaam verrast hoe goed we zijn opgepakt in Europa, dat hadden we niet durven dromen. We zijn gezegend.” Gitarist Mark Prendergas vult aan: “Social media zijn echt een uitvinding. De mensen die onze muziek leuk vinden, delen het met hun volgers. Dan gaat het balletje snel rollen. Zij brachten ons in contact met de radio-dj’s.”


mij=Interview: Marleen
Zo ook de Nederlandse dj’s, die er mede voor hebben gezorgd dat de band de afgelopen maanden regelmatig op Nederlandse podia te zien waren. Ook kon Kodaline al een aantal festivals aandoen. Steve: “Je hebt weinig tijd om te soundchecken op festivals. Best link. Maar dat maakt het ook weer heel interessant.” Mark haakt in: “Wat ik het leukste aan festivals vind, is dat je nieuwe muziek ontdekt. Muziek waar wij weer wat mee kunnen.”
De clip van de debuutsingle “All I Want” deed ook veel stof opwaaien. In de clip zie je een monster dat wanhopig probeert een plek te vinden op kantoor, tussen de ‘normale’ mensen. Een verwarrende clip als je naar de tekst luistert, die over verlies gaat. Steve snapt wel dat mensen het verwarrend vinden: “YouTube is belangrijk, de video is belangrijk. Dus hebben we veel nadruk gelegd op de video. Persoonlijk vind ik dat de clip het nummer wel versterkt. Een vriend van ons heeft hem gemaakt, hij speelt ook het monster.”
Mark reageert: “Voor iedereen heeft het nummer een andere betekenis. Wij willen dat graag zo houden. De clip laat iedereen vrij om te denken wat zij voelen bij het nummer, welke betekenis het voor ze heeft.” ‘All I Want’ werd in korte tijd erg populair, mede dankzij Grey’s Anatomy waarin het nummer op de achtergrond werd gebruikt. De covers op YouTube zijn niet te tellen. “Ik vind het mooi dat iedereen zo’n eigen draai aan geeft aan het liedje. Er wordt gedanst, gezongen en geschreeuwd. Dat is prachtig, dat mensen het persoonlijk maken. Wat het voor hen betekent om naar muziek te luisteren”, vertelt Steve.
Kodaline
De mannen van Kodaline zijn overduidelijk erg dankbaar voor het plotselinge succes. Maar eerder succes heeft ze behoedzamer gemaakt. Met de band 21 Demands scoorden ze in thuisland al een nummer één hit. Wat maakt Kodaline anders? Steve: “Met 21 Demands probeerden we te zijn wat de mensen wilden. We hadden geen eigen geluid. Met Kodaline zingen we over óns leven, onze muziek is eerlijk.” Mark beaamt het verhaal. “We waren nog erg jong. Nu maken we de muziek die we leuk vinden, niet omdat de mensen het leuk vinden. We zingen over ex-vriendinnen en pijnlijke gebeurtenissen, erg persoonlijk dus.”
En de mensen vinden het leuk. Hoewel de volgende single “High Hopes” het beduidend minder deed dan de eerste single – en het huidige “Love Like This” zich nog maar moet bewijzen – worden de jongens nog steeds regelmatig geboekt. Het eerste album laat op zich wachten, misschien door te weinig tijd. Of misschien doordat de mannen van Kodaline erg perfectionistisch zijn. “We willen zelf onder de indruk zijn van onze muziek, wat we hebben gecreëerd”, zegt Mark. Steve gaat verder: “Muziek is ons leven. We willen zoveel mogelijk mensen bereiken, maar ook raken. Op de juiste manier raken.” “Teksten zijn daarbij zeer belangrijk”, legt Mark uit. “We schrijven alles zelf, over ons leven. De focus ligt op het nummer, niet op de genre.”
Wellicht daarom dat de optredens van Kodaline niet altijd even lovend worden gerecenseerd. Ze missen een rode draad, aldus de recensenten. Kodaline is nog zoekend. Maar ondanks de verwarrende genremix, wordt de band vergeleken met grote namen zoals Coldplay. Wat vindt Kodaline daar zelf van? Mark lacht: “Zij hebben succes! Wij nog lang niet. Eigenlijk vind ik het niet helemaal eerlijk. We stoppen al onze energie in de nummers, we proberen niet per se op iemand te lijken, we schrijven wat we voelen en mooi vinden. Akoestische sets vind ik stiekem ook net iets leuker. Dan hoor je hoe de songs echt zijn bedoeld, hoe wij ze hebben geschreven.” Steve glimlacht: “Sorry, we zijn echt slecht in interviews hè?”

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven