Lebowski – Cinematic

Lebowski - CinematicCinematic is een nogal uit de hand gelopen project van vier Poolse muzikanten. Wat aanvankelijk, in 2005, een vlot opgenomen album moest worden groeide uit tot een langzaam en zorgvuldig in elkaar geknutseld project. De bandnaam Lebowski lijkt te verwijzen naar een film en de titel Cinematic is ook niet toevallig gekozen. De muziek wordt omschreven als filmmuziek bij een niet-bestaande film en dat dekt de lading volledig. Laag voor laag worden proggy soundscapes opgebouwd, met fragmenten van Poolse en internationale films daarin verwerkt. De prog is soms doorspekt met wereldmuziek (“137s”, “Trip To Doha”) en gaat op andere momenten de ambient-kant op. De toetsenpartijen zijn een enkele keer wat stevig aangezet en dat zal sommigen afschrikken. Met name de gitaarpartijen zorgen er echter voor dat het allemaal niet té vaag wordt. Bovendien worden er ook wat minder gebruikelijke instrumenten ingezet, zoals saxofoon, viool, accordeon en dulcimer. Dat zorgt er voor dat het album lekker gevarieerd blijft. Filmmuziek – bij een bestaande film of niet – is immers niet noodzakelijkerwijs geschikt om op zichzelf beluisterd te worden. Lebowski heeft echter vooral de opbouw en structuren van filmmuziek gebruikt, waarbij de tijd wordt genomen om de lagen op te bouwen, op een manier waar je bij coupletje-refreintje-coupletje geen tijd voor hebt. De muziek wordt nergens te onrustig of juist te pietepeuterig, zodat het album ondanks het ontbreken van echte zang ook een goede spanningsboog heeft. In het fraaie digipack wordt per song een toelichting gegeven. Deze zomer gaat Lebowski de studio in voor een opvolger. Cinematic heeft me nieuwsgierig gemaakt.


mij=Eigen beheer

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven