The Black Angels – Indigo Meadow

The Black Angels - Indigo MeadowGitaren, effectpedalen en orgels bespelen die ook in 1965 al op de markt waren. Jezelf vernoemen naar een liedje van het beroemde debuutalbum van de Velvet Underground. Eén van je beste liedjes vernoemen naar The Ronettes, wellicht de beste girl group ooit. Het is moge duidelijk zijn in welk decennium The Black Angels zijn inspiratie vindt. De Texanen koppelen nu al bijna een decennium succesvol de gruizige psychedelische rock van de Velvet Underground aan de wall of sound en hitpotente melodieën van Phil Spector-protegees als The Ronettes. Toch is het belangrijkste ingrediënt van The Black Angels’ muziek waarschijnlijk de coolness die ze over zich heen hebben. Een lastig te definiëren begrip (Lou Reed heeft het, de Dandy Warhols hadden het), maar het was wel waarvoor ik viel toen ik de band twee jaar geleden een zinderend optreden zag geven in Barcelona. De rock ‘n’ roll droop zowat van de houten muren in Club Apolo, een zaal met toch al een decennialange geschiedenis van legendarische optredens. U begrijpt: ik was meteen fan. Helaas is het Indigo Meadow, het vierde studio-album van de band, dan toch een lichte tegenvaller. Ten opzichte van de voorgangers blijkt er weinig progressie te zijn geboekt, waardoor de rek en – erger nog – angel er een beetje uit lijkt. De start van het album is dan nog wel veelbelovend, want de eerste drie songs zijn geweldige bakken lawaai. Naast de fantastische single “Don’t Play With Guns” is “Evil Things” mijn favoriet. Als in de laatste minuut het orgel zich als een bezworen slang omhoog danst in de geluidskolk, weet ik weer waarom ik voor deze band viel. Helaas is na dat drietal de koek al bijna op, want enkel “Holland” (wat ik opvat als een ode aan de Nederlandse fans) en “Broken Soldier” zijn nog hoogtepunten. De rest van de nummers ontbeert helaas overtuigingskracht en vooral memorabele melodieën. Wellicht beginnen de goede liedjes op te raken, maar met toch weer vijf nieuwe parels zullen de concerten er niet minder sensationeel om worden.


mij=Blue Horizon Ventures

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven