The Fleur de Lys – You Got To Earn It

Fleur de Lys - Got to Earn.jpgEr is iets raars aan de hand met de Britten van The Fleur de Lys: ze speelden zowel freakbeat, rauwe bluesrock als stijve wittemannen-soul en dat alles binnen een paar jaar, want ze bestonden slechts van 1964 tot 1969. In die korte tijd wisselden de bandleden elkaar in razend tempo af, alleen de drummer bleef een constante. Wellicht dat dat de verklaring is voor hun bizarre stijlwisselingen. Maar wat ze ook waren: een magneet voor latere beroemdheden. Zo waren ze begeleiders voor Sharon Tandy (de eerste blanke zangeres op Stax Records), werd een van hun toetsenisten een grootheid als begeleider van Rod Stewart, produceerde Jimmy Page hun eerste single en speelde zelfs Jimi Hendrix mee op één van hun nummers. Zelf hebben ze niet eens een compleet album gemaakt, maar intussen is dit al de derde compilatie van hun singles en verscheen er in 2009 een complete biografie bij Acid Jazz onder de titel Circles: The Strange Story of the “Fleur De Lys”, Britain’s Forgotten Soul Band. Ditzelfde label is verantwoordelijk voor deze verzamelaar waarop we een goede doorsnede horen van hun werk dat werkelijk alle kanten op gaat. Soms houden ze zich keurig in (als begeleiders van Sharon Tandy in ‘Love Them All’), soms laten ze zich gaan in rauwe bluesrock met een fijn vies orgeltje (“Mud In Your Eye”, “Hold On”) of spelen ze prachtige freakbeat (“Tick Tock”). Als ze zich aan soul wagen (en blazers hun intrede doen) blijken ze plots een flauwe voorafschaduwing van het toch al niet al te opwindende Chicago te zijn. Aardige verzamelaar met een paar hele goede en een reeks flauwe tracks van een band met meer impact na hun verscheiden dan tijdens hun bestaan.


mij=Acid Jazz / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven