Pukkelpop 2013 – Voorpret

Geen Neil Young? Helaas: hij moest afzeggen. Maar geen probleem, Pukkelpop kan ook goed zonder grote namen. Zie hier de muzikale route die ik denk te gaan bewandelen komend weekend op dit mooie Vlaamse festival.
Donderdag 16 augustus
Het sympathieke School Is Cool opent het festival op de Mainstage, leuk. Wat? Om 11:25 uur al? Wat mij betreft zou het toch zeker super-fijn zijn om op tijd in de Marquee-tent te zijn voor Psycho 44 (Marquee, 11:50u). Ik ken het niet, maar als Death From Above 1979, Ty Segall en Queens of the Stone Age de referenties zijn, aldus de website van Pukkelpop, moet ik dit toch zeker gaan bekijken.
School Is Cool


mij=Door: TheLeonKing
Wat ik ook zeker ga bekijken is natuurlijk Mikal Cronin (Club, 13:25u). Zijn laatste album MCII is ondertussen mijn zomerplaat van 2013 geworden. De heerlijke powerpop à la Big Star/The Posies bevalt mij goed, benieuwd of dit live ook zo zijn uitwerking heeft. Daarna ga ik nog een band kijken die mij dit jaar verraste met een aangenaam album: Parquet Courts (Marquee, 14:20u). Redelijk dwarse indierock met een vleugje The Strokes erin.
Parquet Courts
En dan…. Wordt het heavy-jaren90-rocken met Hawk Eyes (Shelter, 15:00u) of garage-jaren60-poppen met Allah-Las (Club, 14:50u)? Toch relaxen bij Allah-La’s denk ik. Meer gitaren zullen in hoog tempo volgen aan de hand van bands als Surfer Blood (Marquee, 15:40u), Deftones (Main, 17:05u) en de alternatieve punkers van Fucked Up (Shelter, 17:545u). Het laatste album van Miles Kane (Marquee, 18:40u) heeft een aantal aardige momenten, maar ik sta niet direct te popelen om dat live eens te aanschouwen. Of toch? In de legendarische post-hardcore band Quicksand (Shelter, 19:30u) heb ik zeker veel zin. Hun albums Slip (1993) en Manic Compression (1995) zijn klassiekers in het genre. Een mooi genre als je het mij vraagt.
Miles Kane
The Bronx (Shelter, 21:05u) kan dan wel ooit eens een geweldig debuut van een punk-hardcore hebben uitgebracht in 2003 en het Belgische Steak Number Eight (Wablief?!, 21:00u) mag dan ook enorm goed aan de post-rockweg aan het timmeren zijn, het gaat wat mij betreft toch de in ere herstelde Nine Inch Nails (Main, 20:40u) zijn die ik ga kijken. Hopelijk heeft Trent Reznor zijn industriële streken nog niet verleerd. Met de dames van Savages (Club, 21:55u) kunnen we daarna nog verder terug in de tijd met hun typisch Britse postpunk. Hopelijk laten die niks heel van de tent, zodat ik de tijd daarna ook echt nodig heb om te herstellen. Het duurt dan namelijk nogal een tijd voordat het almachtige en intense Godspeed You! Black Emperor (Marquee, 00:15) begint.
Savages
Vrijdag 17 augustus
Na een welverdiend ontbijtje in het dorp Kiewit is het volle bak erin met het garagepunkrocktrio SKATERS (Club, 11:50u) uit New York City. Puggy (Main, 12:25u) schijnt iets te doen wat in de buurt van Arcade Fire komt, maar dan met z’n drieën. Misschien wat vroeg voor kampvuurdeuntjes, maar misschien is de kale folkrock van Chuck Ragan (Club, 13:05) wel iets om te checken. Palm Reader (Shelter, 13:45u), is dat soms van die wreed-om-zich-heen-maaiende hardcore a la The Dillinger Escape Plan of Gallows? Kom maar op dan!
Chuck Ragan
Voor onze broodnodige portie country- en folkrock kunnen we hopelijk terecht bij het Ierse Little Green Cars (Marquee, 14:25u). Is het niet vreemd dat deze band op hetzelfde moment geprogrammeerd staat als de dromerige indie-folk van Lord Huron (Club, 14:25u)? Dat wordt een lastige keuze.
Wat Jacco Gardner niet lukt doet het Nieuw Zeelandse Unknown Mortal Orchestra (Club, 17:15u) wel: mij boeien met hedendaagse psychedelica. Eels (Main, 19:25u) heb ik nooit heel spannend gevonden, maar zijn laatste album is stiekem toch wel weer de moeite waard. Ben ik de enige die ‘Theme From Turnpike’ van dEUS terug hoort in de track ‘Bombs Away’? Mauro Pawlowski is daarentegen altijd spannend en die gaat rond dezelfde tijd waarschijnlijk de Wablief?!-tent onveilig maken met de nodige Zappa- en Beefheartgekte, ha! Grote kans dus dat je me treft bij Gruppo di Pawlowski (Wablief?!, 19:45u). Het zou overigens prima passen in een mooi Belgisch Blokje na de rake gitaarsalvo’s van Raketkanon (Wablief?!, 18:05u) en het lieve gitaargekabbel van Girls In Hawaii (Marquee, 18:55u).
eels
Nu Neil Young & Crazy Horse niet naar Pukkelpop komen moet het me zeker lukken om ruim op tijd in de tent voor Local Natives (Marquee, 22:05u)te zijn. Hun debuutalbum Gorilla Manor, uit 2009 alweer, vol ritmische en melancholische indierock is me nog altijd zeer dierbaar en het wordt daarom onderhand eens tijd dat ik de heren live hoor/zie. Low (Club, 23:20u) gaat het licht uitdoen in de Club-tent met hun melancholische slowcore. Wat een schok gaat dat geven als hierna The Prodigy vanaf het hoofdpodium zal schallen. Niet echt subtiel lijkt me.
Local Natives
Zaterdag 18 augustus
Met hun typische dEUS 1.0-geluid op debuut M Is For Means, L Is For Love uit 2003 vond ik Mintzkov (Main, 11:15u) destijds – toen ze officieel nog Mintzkov Luna heetten – bijzonder leuk. Ondertussen is Balthazar (vorig jaar op Pukkelpop) met het predikaat ‘troonopvolgers van dEUS’ gaan lopen. Eens kijken hoe Mintzkov als ontbijt op de derde dag van het festival valt dus. Echt vrolijk wakker worden doen we natuurlijk met de ragtime-americana van Pokey LaFarge (Club, 11:50u).
Pokey Lafarge And The South City Three
Voor wat steviger werk kunnen we vervolgens bij het Engelse Don Broco (Shelter, 21:25u) terecht. De uit drie broers bestaande The Family Rainbows (Club, 13:05u), what’s in a name, schijnen muzikale bloedverwanten te zijn met The White Stripes en The Black Keys. The Sedan Vault (Wablief?!, 13:50u) is dat in ieder geval niet, da’s toch een meer The Mars Volta-light, maar daardoor zeker niet minder interessant. En prompt staat daarna Bosnian Rain (Club, 14:45u) met Omar Rodríguez-López van The Mars Volta op het programma. Met deze band gaat het echter over een hele andere boeg, meer richting ruwe postpunk. Laat u verrassen.
Bosnian Rainbows
Een gouden tip voor wie het Madchester-indie-dance-virus nog altijd onder de leden heeft is het Australische Jagwar Ma (Castello, 15:10u). Dat swingt echt de pan uit! Jammer dat op hetzelfde moment Alabama Shakes (Main, 15:25u) hem van jetje gaan geven. Brulmeisje Brittany en companen moet ik toch gaan zien vrees ik.
Een vriendin tipte Deap Vally (Club, 16:25u), twee rauw rockende chicks. Als ik hier geen gehoor aan ga geven word ik definitief niet meer serieus genomen als liefhebber van rock ‘n roll, dus…. Of ik daarna nog zin heb in de postmetal van Cult of Luna (Shelter, 17:00u) of de dance-punk van het herboren chk-chk-chk alias !!! (Dance Hall, 17:35u) valt nog te bezien.
Cult of Luna
Voor een optreden van de indierockers Foals (Main, 18:45u) ben ik zeker wel te porren, sterker nog: ik zie er nu al naar uit. Daarna wordt het beuken geblazen met het Belgische Amenra (Wablief?!, 20:25u), of het moet zijn dat ik alsnog besluit om samen met de meute Franz Ferdinand (Main, 20:15u) te gaan zien, dat een nieuwe frisse plaat te verkopen heeft.
Met het wegvallen van de Marquee als serieus podium op de zaterdagavond lijkt het festival voor mij al voortijdig een beetje dood te bloeden. Wat een tegenstelling met vorig jaar, toen de twee hoogtepunten ook daadwerkelijk de twee laatste acts waren (Wilco! Refused!). Want van The xx (Main, 22:00u) krijg ik het niet bepaald warm en ook snap ik niet wat Goose (Main, 0:00u) teweeg gaat brengen als afsluiter van het festival, al heeft die band een goede livereputatie en is Pukkelpop voor hen een thuiswedstrijd. Wellicht wordt Midlake (Club, 23:10u) niet zo gezapig als ik op voorhand denk en kan Opeth (Shelter, 00:00u) – eerder dit jaar volgens sommigen de beste band op Fortarock XL – me misschien nog verrassen.

7 reacties

 1. Ron

  Wil ik zelf nog graag persoonlijke favorietjes Kate Boy (HET alternatief voor als je The Knife iets te conceptueel en arty-farty vindt) en Chvrches (onvermijdelijke goede liedjes en supercool zangeres)
  Oh, en Down The Valley Below. Ook erg fijn!
  Idd André. Chvrches is koel!
  bedankt voor de tips, nog meer om te kiezen (want overlap) 😉
  Zo te zien gaan wij ons vaak tegenkomen. En inderdaad die zaterdag is niet al te best.
  Enne, het is Bosnian Rainbows en The Family Rain, maar samen de The Bosnians Rainbows Family is ook leuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven