The Hubschrauber – Sleep Deprivation EP

the_hubschrauber-sleep_deprivation.jpgAls de krantenzoekmachine LexisNexis openbaar toegankelijk zou zijn zoals Google, had ik even opgezocht hoe vaak de NRC wel niet naar het boek ‘Uitstelgedrag’ van Piers Steel verwezen heeft. Vaak, namelijk. Uitstelgedrag is een onzichtbaar, maar tegelijk veel voorkomend maatschappelijk probleem. Hoewel het boek ook historische voorbeelden van uitstelgedrag noemt (o.a. dichter Samuel Taylor Coleridge en Sint-Augustinus), is het anno 2013 meer dan ooit een probleem. TV en internet zijn ‘geaccepteerde’ vormen van procrastinatie geworden en het lijkt wel alsof multitasken een vaardigheid is die je moet beheersen, in plaats van dat je met je talent één taak optimaal uitvoert. De Nijmeegse gitaarband The Hubschrauber (‘Helikopter’ in het Duits) heeft er een schitterend liedje over, “Focus”, met een weelderig openbloeiende climax. Geen toeval, want aan alle vijf nummers op deze debuut-EP is met Radiohead-achtige zorgvuldigheid geschaafd. De sound is Brits en ook de stijl is die uit de dEUS- en The Frames-school, met prettig dissonante melodieën, dromerige tweede songhelften, een bijtende basgitaar waar dat past, en af en toe een postrock-uitstapje. Je kunt horen dat er bandleden Sigur Rós-fan zijn, maar The Hubschrauber is wat meer van de gitaren en zanger Otto van Toorn zingt veel vlakker. Typisch zo’n veelzijdige en ambitieuze beginplaat van een geboren festivalband die schijt op Go Back To The Zoo-hitjes. Blijf gewoon je eigen bijzondere ding doen, groei door en stuur je volgende promo net als Jacco Gardner misschien maar liever gelijk naar België en Engeland. Want The Hubschrauber is eigenlijk al te goed voor Nederland.


mij=Eigen beheer

4 reacties

 1. Ik zie dat u refereert aan LexisNexis en onze database/archief met krantenartikelen. Wij hebben gezien in ons archief dat NRC 4 maal refereert aan het boek van Piers Steel:
  Resultaten
  1. We weten waarom we uitstellen, maar wat doe je eraan?
  NRC.NEXT, 24 april 2013 woensdag, Loopbaan, 420 woorden, Ellen; Ellen de
  Bruin
  2. Maak een project van je droom; Een wens realiseren is moeilijk. Tips voor
  het doorbreken van je gewoontes
  NRC.NEXT, 16 augustus 2011 dinsdag, Zin, 1257 woorden, Ellen de Bruin
  3. De uitstelpandemie; Canadees schreef zelfhulpboek voor procrastineerders
  NRC.NEXT, 27 juli 2011 woensdag, Wetenschap; Blz. 26, 913 woorden, Ellen de
  Bruin
  4. Dit stuk kunt u altijd nog lezen; Piers Steel onderzoekt wat uitstelgedrag
  is en hoe het te overwinnen valt
  NRC Handelsblad, 26 juli 2011 dinsdag, Wetenschap; Blz. 15, 933 woorden,
  Ellen de Bruin
  Zie voor meer informatie over LexisNexis http://www.lexisnexis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven