Ghostface Killah & Adrian Younge – Twelve Reasons To Die

Ghostface Killah & Adrian Younge - Twelve Reasons To DieGhostface Killah kennen we natuurlijk als de kwade genius achter het productiewerk van RZA en Wu-Tang Clan. Pas op zijn solowerk bleek wat voor een muzikaal ontwikkeld oor de man had. Hij schroefde eigenhandig de waarde van het CTI-label op, zette Herbie Hancock, Bob James, Eric Dolphy, Billy Cobham, David Axelrod en Quincy Jones met zijn Ironman-plaat en de geweldige single “Daytona 500” opnieuw in het zonnetje en spitte venijnige raps vol oprechte boosheid. Adrian Younge is arrangeur, producer, multi-instrumentalist, maar ook film editor en jurist in de entertainment business. Hij is geobsedeerd door muziek van maffia- en gangsterfilms, richte ‘t Wax Poetic-label op en werkte samen met Erykah Badu, Venice Dawn en The Delfonics. Hij vond het een alleraardigst idee als Ghostface Killah de raps voor zijn rekening zou nemen op het gangster-personage Tony Starks versus de DeLuca-gangsterfamilie. Younge componeert er op los; spaghetti-westerndeuntjes, Staxsoul, Blaxploitation-sounds, Sly Stone funk en Nancy Sinatra en Lee Hazelwood-pastiches. Ghostface Killah is op zijn best in het egocentrische “The Rise Of The Ghostface Killah” dat aangeeft hoe relevant de rapper vandaag de dag nog is. En “Blood On The Cobblestones”, geweldige upbeat old-skool hiphop waarmee de man samen met U-God en Inspektah Deck oude tijden van Public Enemy doen herleven. Tony Starks is wellicht een knipoog naar het personage Anthony Stark, een Marvel Comics-karakter dat ook wel bekend staat als de onoverwinnelijke Iron Man. Weet je meteen waarom Ghostface Killah direct toehapte toen hij gevraagd werd samen te werken met Younge.


mij=Soul Temple/Bertus

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven