Jackson and his Computerband – Glow

jackson_and_his_computerband-glow.jpgHaal je koptelefoon maar gauw tevoorschijn, want hier is weer een heerlijke elektronicaluisterplaat. Ballad “Dead Living Things” van Jackson & His Computerband mengt een trage, allesversplinterende baslijn met galmende kerkklokken, valse kroegpiano’s en een halfverstaanbare zanglijn, en is een van de mooiste dingen die ik dit jaar hoorde. Jackson Tennessee Fourgeauds eerste album (cultplaat Smash uit 2005) was nog van voor de dubstepgolf en was destijds al een smaakmaker. Toen ik Jackson in 2005 ging interviewen in Rotterdam bij het Bazar Curieux-festival (dat nu niet meer bestaat), was hij een van de eerste zogenaamde laptopmuzikanten en vond ik hem direct sympathiek. Hij had zijn moeder gevraagd om wat samples in te zingen en met zijn Computerband (een Mac, uiteraard) durfde hij het aan om een volledig andere set live te spelen dan dat er op zijn cd stond. Anno 2013 is hij terug, geblondeerd, heeft-ie een paar echte zangeressen ingeblikt en is het plezier er niet minder op. De nieuwe songs gaan lekker laag en zijn qua stijl wederom vanalles wat. Ook “Seal” is zo’n schitterende mix van hoog en laag, met prominent in het centrum een van die maffe knars-instrumenten die Jackson zelf geprogrammeerd heeft. Tijdloze humor zit ook in de rare zangmelodie van “Memory” en in het Boys Noize-achtige “Arp #1”, maar feit is wel dat sommige geluiden niet meer zo baanbrekend zijn als destijds bij Smash – of het is dat mijn eigen muziekvocabulaire sindsdien is uitgebreid. “Pump” is bijvoorbeeld zonder meer een lekkere stamptrack, maar ik kan ‘m anno 2013 alleen maar omschrijven als een kruising van Justice, Siriusmo en actiefilm-geluidseffecten. “Pump” maakte niet voor niks zijn debuut in een Justice-dj-set. Toch remixte Jackson een Justice-track in 2007 juist zo, maar ik heb al wel eens opgeschreven dat al die uitstekende Franse artiesten gewoon elkaars sounds jatten. Het Justice-geluid is namelijk ook te horen in single “G.I. Jane (Fill Me Up)” en de beat in “Blood Bust” is er eentje uit de Vitalic-kast. Je begrijpt het al, ik ben en blijf fan. Ga hem bewonderen met zijn spiegels!


mij=Warp

7 reacties

 1. Ludo

  Passend bizarre remix van “Vista” door Hudson Mohawke:
  http://www.youtube.com/watch?v=RJiYcO_5KrI
  Bonustrack “Junk Love Vision” is natuurlijk weer alleen in Japan te krijg. Gelukkig is-ie niet zo heel bijzonder.
  http://toomanysebastians.net/2013/10/17/jackson-and-his-computer-band-junk-love-vision/
  Het schijnt dat de weird/gore clip bij “G.I.Jane” hier te zien is, maar bij mij werkt het niet:
  http://www.nowness.com/day/2013/10/31/jackson-and-his-computerband-g-i-jane–fill-me-up
  Op YouTube nu ook. Veel piemols, dus NSFW
  http://www.youtube.com/watch?v=PIHLMmO1FW4
  ah de lang aangekondigde en eindeloos uitgestelde samenwerking van Daft Punk en de Dikke Lul Band komt eindelijk tot ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven