We've Got A Fuzzbox And We're Gonna Use It!! – Bostin' Steve Austin

We've Got A Fuzzbox And We're Gonna Use It!! - Bostin' Steve AustinHet is onmogelijk om een objectieve recensie te schrijven over een van je grootste jeugdliefdes. Of eigenlijk vier van je grootste jeugdliefdes. Toen ik halverwege de jaren tachtig Vickie, Tina, Maggie en haar zusje Jo leerde kennen (ik vermoed via het onvolprezen tijdschrift Smash Hits) was ik gelijk verkocht. En dat ben ik eigenlijk nog steeds. Deze vier meiden hadden puur voor de grap de instrumenten van vrienden geleend, een fuzzbox aangesloten en hopla, lekker spelen. In de geest van punk, alles mag, niets hoeft en wat maakt het uit of je het wel kunt. Zo zijn er natuurlijk duizenden bandjes geweest maar de meiden van Fuzzbox bleken toch in staat bijzonder lekkere poppy punkliedjes te maken. Klassieke singles als “Rules and Regulations” en “Love is the Slug” zijn op deze reissue te horen naast het wat ingetogenere, ontroerende Jackie en een hilarische cover van “Spirit in the Sky”. Deze plaat ben ik sinds haar verschijnen in 1986 altijd blijven draaien en dat hij zoveel jaar later pas op compact disc verschijnt is opmerkelijk maar wel terecht. Want in hun eenvoud blijven de songs staan als een huis en is de sprankelende stem van met name Vickie nog altijd een lust voor het oor. De bonus disc bevat wat remixes, b-kantjes enzovoorts en is bij vlagen wel erg melig (Radio Fuzzbox, ooit alleen op cassette verschenen) maar is dankzij met name hun a capella versie van “Bohemian Rhapsody” toch een zeer welkome aanvulling voor de liefhebber. Dat ze hierna door de commercie werden opgeslokt en wat gladde plaatjes voor WEA gingen maken alvorens in 1990 te stoppen is slechts een voetnoot in de muziekgeschiedenis, het album Bostin’Steve Austin is voor iedereen die van ongecompliceerde, oprechte pop met een punky randje houdt een must have in de muziekcollectie. Helaas heeft Jo deze heruitgave niet meer mee mogen maken, zij overleed vorig najaar na een korte strijd aan kanker maar zoals Tina in de liner notes schrijft: ‘Fuzzbox is dead, long live Fuzzbox’!


mij=Cherry Red

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven