The Safety Fire – Mouth Of Swords

The Safety Fire - Mouth Of SwordsVolgens mij is het een primeur: een progmetalband die meedoet aan een televisiequiz. Het gaat gebeuren, op maandag 14 oktober, als de Britten van The Safety Fire meedoen aan de BBC-quiz Eggheads. Zou de argeloze BBC-kijker überhaupt weten van het bestaan van een genre als progmetal? Hoe dan ook is het een opmerkelijke manier om hun nieuwe (tweede) album Mouth of Swords te promoten. Het is een album vol buitengewoon technische progmetal, die dicht tegen de djent aanligt. Tempowisselingen per strekkende meter, razendsnelle riffs, dan weer heel clean, dan weer ruig en zwaar vervormd. Het titelnummer doet sterk aan The Mars Volta denken, maar dat geldt niet voor het hele album. Een overeenkomst die wel het hele album voortduurt is de gestructureerde gekte. Rustige passages zijn er maar weinig, en meestal is het vooral de opmaat voor een snoeihard vervolg. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat met “Wise Hands” wel degelijk een complete rustige track op het album staat, maar ook daar blijft het muzikaal heel spannend en ongewoon. Zanger Sean McWeeney wisselt veelvuldig naar de falset en ook dat is iets wat het een lastig te beluisteren plaatje maakt. En toch, het zit meer dan knap in elkaar en dat maakt dat het de moeite waard is om extra moeite te steken in het beluisteren van Mouth Of Swords. Een heftig album, waarbij ik er ook na meerdere draaibeurten nog niet helemaal uit ben of ik alles inmiddels ontdekt heb. Waar ik wel uit ben, is dat ik verder ga met ontdekken en Mouth Of Swords zijn laatste draaibeurt nog niet gehad heeft in Huize Prikkie.


mij=InsideOut

5 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven