Camo & Krooked – Zeitgeist

camo_and_krooked-zeitgeist.jpgZelfs Mark Rutte heeft wat cd’s in het Torentje, zo zag ik op Google. Tja, welke net uitgekomen cd zou ik Mark eens aanraden? Voor een Dance-Valley-minnende premier die leeft bij de waan van de dag (hij schijnt trouwens ook verdienstelijk piano te spelen en van Rachmaninov te houden) is er in elk geval geen betere titel dan Zeitgeist. Het Oostenrijkse duo Camo & Krooked, bekend om hun drum ‘n bass, heeft een tweede album afgeleverd waarop de beste nummers juist minder bass bevatten en niet eens zo’n hoog tempo hebben. Zeitgeist is een duidelijk subtielere plaat geworden dan wat hun label Hospital normaal uitbrengt, afgaande op de samplers. En wat zijn die beste nummers dan? Allereerst “Rock Paper Scissors”. Dat nummer verdient het om goed hard óf op een dikke hoofdtelefoon beluisterd te worden. Wat een lekker ritme! “Loving You Is Easy” gaat zelfs de trap-kant uit, precies waar je een dikke dnb-climax verwacht blijft het stil en komt er zelfs een Nile Rodgers-fiedelgitaartje aanwaaien. Over Rodgers gesproken, mijn stokpaardje Daft Punk komt ook een aantal keren langs. “All Night” heeft precies het “Get Lucky”-akkoordenschema met dito vrolijk gitaartje (kan Kris Menace ook wat van trouwens), in het ongestructureerde “Journey Through Sound” hoor ik “Giorgio by Moroder” terug, “Inner Secret” is een “Voyager”-doordrukje en “Move Around” heeft zo’n “Aerodynamic”-gitaar. Verder is het fijne “Dreamcatcher” geschreven met held Lemaitre (diens “Fiction” al gehoord? Bangende clubmix hier). En dan kom ik aan de traditionele dnb-stampers: “Move Around”, “Aurora” (met Metrik) en “Vice”. Dat zijn nummers zoals de Brookes Brothers ze ook maken: lekker tempo, de refreintjes waar naartoe gebouwd wordt zijn niet té opzichtig (zoals bij Chase & Status), de subbass-lijntjes zijn duidelijk aanwezig maar knallen niet in your face, elk nummer is weer anders opgebouwd en een uitstapje naar pop, funk, rock of zelfs een Moby-achtig chillmoment blijft om de hoek. Zelfs dit leuke electropopnummer dat ik niet kende wordt gesampled in “Faith”. De participatiesamenleving in een muzikaal dopje. Prime mixmasters. Nou Mark, probeer het eens!


mij=Hospital

6 reacties

 1. Stonehead

  Mark Rutte? Coldplay, kan bijna niet anders. Kraak noch smaak en vooral niet tegen de vox populi in durven gaan… 😉
  Vandaag zijn er ook wat remixes uit van “Loving You Is Easy” die niet superbriljant zijn, maar in elk geval best origineel:
  http://www.youtube.com/watch?v=4fJo6HuKNw4 (Pomrad)
  http://www.youtube.com/watch?v=pub4swxzSoI (SPY)
  Album zelf hier:
  http://www.youtube.com/playlist?list=PLgDnAjlGZItb9BSBavEbk263ye0j3vZMr
  “Armageddon” is toch best een ambitieus b-kantje met zo’n intro. Daarna volgt dan wat standaardwerk.
  http://www.youtube.com/watch?v=h7MHyxwqOuQ
  Camo & Krooked verpestten hun eigen set op Lowlands door een MC mee te nemen, zo blijkt uit de opname die nu online staat.
  http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/playerpage.program.44269881.html

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven