Crossing Border 2013 – Voorpret

Het is dit jaar twintig jaar geleden dat Crossing Border neerstreek in Den Haag. Sinds vorig jaar is het festival in Enschede present, nadat het al een filiaal in Antwerpen opende. Hoewel het er even op leek dat er een kink in de kabel kwam – cultuur is ook in Twente geen speerpunt – bieden poppodium Atak en het Wilminktheater een volwaardig en tweedaags programma van muziek en literatuur. Nieuwe, relatief onbekende muziek, nieuwe en oudere schrijvers en, in tegenstelling tot de editie van 2012, geen headliner. Toen trok Kyteman met zijn orkest vrijwel al het publiek naar één plek. Dit jaar krijgt iedereen evenveel kans om zich te presenteren.

Namedropping

En dat is nu juist het leuke van Crossing Border. Een volle bak voor een relatief onbekende auteur (vorig jaar David Vann in de grote zaal van het Wilminktheater) is mogelijk; wellicht dat het niet Kees van Kooten of Pepijn Lanen is met zijn debuutbundel Sjeumig, maar de besnorde Jesus Carrasco (van De Vlucht) die alle aandacht naar zich toetrekt. Mirjam Rotenstreich, de vrouw van A.F.Th. van der Heijden, publiceerde jaren na haar debuut een tweede roman die wisselend werd ontvangen. Maar het drama rond het overlijden van hun zoon Tonio geeft een extra lading aan haar bezoek. De dichters Mustafa Stitou, Elly de Waard (ooit popjournalist), Dichter des Vaderlands Anne Vegter en Frank Starik zullen optreden en uit Amerika komt onder meer Amity Gaige overgevlogen. Zij schreef de DWDD-favoriet Schroder. Ook uit de VS komt George Saunders, grootmeester van het korte verhaal, maar hij zal helaas alleen Den Haag aandoen. Enschede heeft dan wel weer A.L. Snijders, grootmeester van het Zeer Korte Verhaal, de ZKV. Joost Zwagerman zal uitgebreid vertellen over Americana, de monumentale bundeling stukken over beeldende kunst, literatuur, cultuur en uiteraard muziek uit de Verenigde Staten.

Americana

Americana als muziekstroming – het bruggetje lag teveel voor de hand om niet te gebruiken – is traditioneel goed vertegenwoordigd op Crossing Border. Schrijvers en singer/songwriters: verhalenvertellers onder elkaar. Glenn Hansard zal solo optreden, net als de eigenwijze John Grant. De psychedelische postpunk van Warpaint krijgt het grote podium in het Wilminktheater, net als VIllagers met voorman Conor’Brien. Held Matthew Houck a.k.a. Phosphorescent staat op het podium in Atak, al had ik hem uiteraard het liefst in het kleine Atak-café gezien. Ocobar gaat Nico Dijkshoorn begeleiden en These New Puritans staan tegelijk met Cate Le Bon geprogrammeerd. Het Berlijnse Mighty Oaks laat horen dat indiefolk ook uit Berlijn kan komen.

Heavy Metal Jr.

En dan is er ook nog een filmprogramma. Meest opvallende titel: de documentaire over een stel Schotse jochies van tussen de 10 en 13 jaar die een metalband beginnen. De band heet Hatred, de film Heavy Metal Jr.. Het is veel, heel veel, want namen als Marente de Moor, Shovels & Rope, Nathan Filer, Patrick DeWitt, Aidan Moffat, Arno Camenisch, DBC Pierre en Meindert Talma staan ook op de verschillende affiches. Maar het aardige van Crossing Border is: als het ene niet bevalt, loop je naar een andere zaal. Of nog een andere zaal. Als het dan nog niks is, ligt het aan jou, niet aan de programmering.

5 reacties

  1. Antoine

    We hebben er zin in!
    Kleine correctie: Glen Hansard staat met een 12-koppige band op het podium.
    Ik verheug mij al maanden op Glen Hansard. Zag hem 1 keer solo (Carré) en 1 keer met band (paradiso) en beide keren was het belachelijk goed. Voor de rest laat ik me verassen.
    Volgens het blokschema staat Warpaint in de grotenzaal van Atak, niet in de grote Wilminktheater zaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven