Joe Cocker – Fire It Up Live

Joe Cocker - Fire It Up LiveEigenlijk dacht ik er nog over om naar het plaatselijke poppodium te gaan voor een optreden van Israel Nash maar Anouk in het Gelredome gooide roet in het eten. Vrouwlief was aan de beurt voor een fijn avondje uit, en manlief – ik dus – mocht bij babyzoonlief blijven. Ook geen straf trouwens. Maar ja, wat doet een mens dan: een net binnengekomen dvd van Joe Cocker bekijken. Fire It Up Live is een registratie van een optreden in de Lanxess Arena in Keulen in april dit jaar in het kader van de Fire It Up-toer. Fire It Up was zijn laatste studio-album, dat even aan mijn aandacht ontsnapt was. Nou zijn Cockers studio-albums vaak te gelikt, teveel geproduceerd om mooi te klinken, en dan ook niet mijn ding. Als je besluit een live-album uit te brengen, dan wordt het verbloemen wat lastiger – al is het niet onmogelijk. Maar ik heb de indruk dat er niet achteraf nog aan geknutseld is. De dvd en dubbel-cd bevatten 21 tracks en kent een totaallengte van net meer dan twee uur. De setlist bevat volgens mij wel zo´n beetje al zijn hits, waaronder de onvermijdelijke “With A Little Help From My Friends”, “The Letter” en “You Are So Beautiful”. De tegenwoordige baardloze Cocker, geboren in 1944, is nog steeds prima bij stem. Bedenk daar een fijne band bij, en niets staat een goed optreden nog in de weg. De registratie is rustig gehouden. Je wordt dus niet gek van alle camera-invallen. Cocker oogt wel wat saai. Cocker zingt, en ondanks zijn karakteristieke armbewegingen, is er verder weinig interactie met het publiek – al kan dat er uit gesneden zijn. De band daarentegen kent twee (achtergrond)zangeressen die hun best doen om sexy te zijn. Kijk eens naar “You Can Leave Your Hat On”. Oef. Of luister eens naar het prachtige duet in “Up Were We Belong”. Dan is er ook nog bassiste Oneida James-Rebeccu. Oef, oef, oef. Het is allemaal suggestief trouwens, want de dvd is geschikt voor 0+. Babygeschikt, zeg maar. En er is de band met de nodige wat oudere mannen, die muzikaal schitteren, maar volgens mijn bescheiden mening niet echt ppotentieverhogend zijn. Toch pakken Cocker en band de zaal in. Het publiek veert wat ongemakkelijk op van hun zitplaatsen. Ik kan helemaal begrijpen dat men wil bewegen. Het vraagt gewoon om feest. Het ´behind the scene´-gedeelte had achterwege kunnen blijven. Beetje geleuter hoeveel zin Cocker er in had en wat geneuzel over de opnames zelf. De dvd is er er ook op dubbel-cd. Dvd en cd zijn als je toch eens wat van Cocker wilt aanschaffen een aanrader. Ik bedenk me overigens dat als hij ooit in het Gelredome zou komen, ik daar dan best naartoe wil. Vrouwlief zal dan wel mee willen. Tegen die tijd maar eens op zoek naar een oppas. Voorlopig doen wij het met de dvd en cd’s. De Fire It Up-toer is Nederland al in mei gepasseerd.


mij=Sony

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven