Maarten van Praag – Shells And Stones / JP Den Tex – Storyteller

Maarten van Praag - Shells And StonesVan Praag, bij die achternaam denk ik meteen ‘zou hij familie zijn van..?’ En ja hoor, singer-songwriter Maarten van Praag is de kleinzoon van volkszanger Max van Praag en zoon van voormalig Veronica-presentator Chiel van Praag. Maarten van Praag is ook de ene helft van het duo City To City dat met The Road Ahead, een mierzoet popliedje bij een reclame, in 1999 een enorme hit hadden. Nu niet meteen afhaken want het wordt vanaf nu alleen maar beter. Na deze monsterhit, een Edison en drie jaar viel City To City wegens uitblijvend succes uiteen. Sandro van Breemen, de andere helft van het duo, had nog enig succes met zijn band Plaeto maar Maarten van Praag verdween compleet van het toneel. In 2011 begon zijn muzikale wederopstanding met debuutcd Between Space & Time onder de naam M*arten. Op EP Shells And Stones presenteert hij onder zijn eigen naam zes persoonlijke nummers. De zoetigheid van City To City is ingeruild voor melodieuze pop die doet denken aan Crowded House. Van Praags stem heeft wat weg van die van Neil Finn en dat is heel prettig om naar te luisteren. Er is geen slecht liedje te bespeuren op Shells And Stones. Van Praag is goed in melodieuze pop (“Shells And Stones”, “Rise All Ya Crazy Lovers”), akoestische en intieme songs (“Dear Jessica”, “Enfilading Fire”) maar kan ook wat meer losgaan en rocken ((“Poor Boy’s Heart”, “Pigeons And Crumbs”). Maarten van Praag laat op Shells And Stones horen dat hij een goede singer-songwriter is met prima liedjes. Het doet je verlangen naar een volwaardige cd die twee keer zo lang duurt.
JP Den Tex - StorytellerEen wat oudere rot in het vak is JP Den Tex die in 1971, mijn geboortejaar, zijn eerste plaat uitbracht, toen nog met de groep Tortilla. In de daaropvolgende 42 jaar heeft de inmiddels 63-jarige singer-songwriter met enige regelmaat platen gemaakt, eerst nog in verschillende bands maar vanaf medio jaren tachtig solo. Na al die jaren werd het dus eens hoog tijd voor een overzicht van zijn beste liedjes uit al die jaren. Uit zijn imposante oeuvre mochten fans via Facebook hun favoriete liedjes kiezen. Het werden er uiteindelijk 17 en deze werden op twee avonden in december in 2012 live opgenomen in Le Perron in Amsterdam. Den Tex liet zijn band thuis en vertolkte zijn liedjes alleen, zichzelf begeleidend op gitaar en piano. Storyteller is het resultaat en het woord zegt het al, verhalen vertellen, dat is wat JP Den Tex doet met zijn liedjes. Of het nu over onmogelijke liefdes, jeugdherinneringen, een ode aan Amsterdam of een pleidooi voor meer tederheid gaat, Den Tex weet het als een boeiend verhaal in een song te vatten. Tussen de liedjes door vertelt hij ook nog smakelijk over de verhalen achter de liedjes. Wat nieuwsgierig maakt naar het boek Morgen Wordt Het Beter waarin deze en andere verhalen opgetekend zijn. Het boek heb ik nog niet gelezen, de cd geeft een mooi beeld van een van Nederlands volhardendste storytellers die in 42 jaar veel interessante, leuke, ontroerende en boeiende verhalen heeft verzameld en heeft omgezet in mooie liedjes.


mij=Moreland /Cavalier

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven