Esmerine – Dalmak

Esmerine_-_Dalmak.jpgKartonnen double fold, met een wat aparte geur? Check! CD zit in een binnenhoesje? Check! Een wat onbestemde foto op de hoes? Check! Dat moet een Constellations-release zijn! En dat is het dus! Dan weet u meteen in welke hoek u Esmerine moet zoeken. Al is het niet uw traditionele post-rock. Zoals vaker bij een Constellations-band heeft u de kern van de band in andere bands al aan het werk gezien. Bruce Cawdorn drumde tot 2012 in Godspeed You! Black Emperor en Rebecca Foon is celliste bij A Silver. Mt. Zion. In Esmerine speelt Cawdorn overigens de marimba. Met ondersteuning van een harpiste en een percussioniste maakt Esmerine een wat klassiekere vorm van post-rock. De toer voor hun laatste plaat bracht ze in Istanoel waar men samenspeelde met een aantal Turkse muzikanten. Dat beviel dermate goed dat uit het een en ander een nieuwe plaat van Esmerine is ontstaan, Dalmak. Deels opgenomen in Montreal en deels in Istanboel voegt de band nu instrumenten als de bendir, darbuka, erbane, meh, barama en de saz toe. En dan krijg je een heel ander geluid, dan bij hun vorige werk. Het lijkt in eerste instantie meer in het GB!YE en ASMZ-straatje te passen, maar bij nadere beluistering zijn het juist die Turkse invloeden, die de plaat naar een hoger plan trekken. Goed, het blijft post-rock, dus niet alle songstructuren zijn even origineel, maar de Turkse instrumenten houden de plaat buiten de echt gebaande paden vandaan. En zo werpt Esmerine toch weer een nieuw licht op een genre. Puike plaat!


mij=Constellation

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven