Devin Townsend Project – The Retinal Circus

Devin Townsend Project - The Retinal CircusNormaal gesproken slaak ik een diepe zucht als ik een dvd ter recensie krijg. Natuurlijk, het is best eens leuk om een band te zien optreden, maar de meerwaarde ten opzichte van de cd is meestal niet zo bar groot. Je voelt immers de bastonen niet door de ribbenkast gaan zoals bij een echt concert, je zit naar een schermpje te kijken. Veel bonus-dvd’s bij cd’s heb ik nog niet eens bekeken. In dit geval vond ik het echter jammer dat ik de bestanden van Devin Townsends The Retinal Circus kreeg en niet de dvd. De beschikbare video’s laten wel zien waarom: Townsend maakte de benaming Circus geheel waar. Het was dan ook een eenmalig concert in het Roundhouse in Londen. ‘Maar’ 500 man publiek en toch was er een jaar gewerkt aan de show met een reeks performers naast de muzikanten. Die muzikanten waren de leden van zijn Project en daarnaast Jed Simon uit zijn andere band Strapping Young Lad en Anneke van Giersbergen. De setlist was als carrièreoverzicht bedoeld, vandaar ook twee Strapping Young Lad-songs in de set, maar de nadruk lag toch op Epicloud en Ziltoid The Omniscient. Van Terria, Accelerated Evolution, Ki en Ghost waren geen songs in de set opgenomen. Da’s ook niet per definitie een ramp, een live-set moet immers een logische opbouw hebben en dat wordt alleen maar belangrijker als de show bij elkaar drie uur duurt. Neemt u van mij aan: die opbouw was dik in orde. Van bombast naar metal naar Townsend’s typische musicalelementen naar ijle zang van Anneke van Giersbergen (“Soul Driven”) en weer terug. Er zitten gesproken stukken tussen, maar zoals bijvoorbeeld op Ziltoid gebeurde is dat wel in een muzikale context. Ik ben niet altijd even gecharmeerd van het werk van Townsend, maar dit is een fantastisch live-document. Er gebeurt voortdurend iets, de bekende beukende bombast is volop aanwezig, maar er zitten voldoende adempauzes tussen. En natuurlijk is de humor (gesproken of muzikaal, zoals in “Vampolka”) nooit ver weg. Dit is echt Townsend op zijn best. En eigenlijk wil ik nog steeds die dvd hebben.


mij=InsideOut

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven