Ulver with Tromsø Chamber Orchestra – Messe I.X – VI.X

Ulver with Tromso Chamber Orchestra - Messe I.X - VI.XJongens, let op, namens de Noorse regering is deze cd een officieel staaltje van Noorse muziekcultuur. Ulver, een band die nu bestaat uit Ole Alexander Halstensgård, Kristoffer Rygg, Jørn H. Sværen, Tore Ylwizaker en bijgestaan wordt door componist Martin Romberg, werkte al eerder met het Tromsø Chamber Orchestra samen aan Wars Of The Roses. De band wilde een vervolg op hun in 2007 verschenen Shadows Of The Sun en zocht toenadering met het kamerorkest. Want, Ulver en het orkest werken beide liefst in ambient-, prog-, psychedelica-, elektronica- en jazzsferen. Messe is een somber klassiek strijkwerkje dat associaties oproept met niet verwerkte oorlogstrauma’s, ellende en rampspoed. Het is traag, spookachtig en onheilspellend als een oude Lars von Trierfilm. Niet voor niets liet Ulver zich voor Messe beïnvloeden door de afstandelijk kille derde symfonie van Gorecki, de composities van Mahler, de soundscapes van Nurse With Wound, “Autobahn” van Kraftwerk en de 80’s synthpop van Tin Drum. Nergens is het drammerige popkarakter van het Kronos Quartet aanwezig, wel het onheilspellende minimalistische en soms akelige van Clint Mansell. Ulver werkt alleen veel, veel langzamer waardoor de trillerige tonen veel sneller onder je huid kruipen. Een knaap staaltje cultuurpromotie van de Noren.


mij=K Scope/Jester

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven