Honningbarna – Verden Er Enkel

Honningbarna-Verden_Er_Enkel.jpgTerwijl de kerstbomen deze week al bij de lokale kiosk verschenen en we ons opmaken voor de onvermijdelijke jaarlijstjes, mag Honningbarna eigenlijk niet ontbreken in het jaaroverzicht. Honningbarna betekent in het Noors ‘honingkinderen’ en de band maakt vrolijke opgefokte punk. Je wilt hard meezingen, maar dat is toch wel lastig met die Noorse teksten. Het kan nog het beste in het jachtige “Ikke La Deg Rive Med”, omdat ze het daar steeds hebben over Niki Lauda. Zanger Edvard Valberg, altijd met een blauw spencertje en stropdas op het podium, speelt ook cello en dat deed me laatst denken aan Apocalyptica. Hoe is het toch met die band? Een paar dagen later zie ik die groep ineens in DWDD. Toeval. Niet relevant ook. Dat vind ik wel van de titel Verden Er Enkel dat ‘de wereld is simpel’ betekent. Ik moet dan denken aan de in 2012 na een auto-ongeluk overleden drummer Anders Eikås, enkele weken na een succesvol optreden op Eurosonic. Desondanks ging deze vriendengroep door en maken ze bij elk optreden een bevlogen en energieke indruk, zoals op festival de-Affaire een aantal maanden later. En dat vind ik knap. De wereld is helemaal niet simpel, maar met Honningbarna wel een stukje leuker. De band moet je vooral live meemaken, maar voor thuis is het toch ook een vrolijke energy boost. Met “Dødtid” begint de plaat geinig (‘3, 2, 1… fight!’), waarna de eerste aanstekelijke riffs je al snel om de oren vliegen. Samengebalde energie in korte, snelle nummers. “Tynn Is” is dan de uitzondering; iets rustiger met gebroederlijke zang. “Fuck Kunst (Dans Dans)” valt op met een leuk kinderkoor en “Sinna dame” betekent ‘boze dame’ en… dat is het ook. Hoewel Honningbarna soms ook meer van hetzelfde is, vind ik het wel verfrissend. Nu de zomerfestivals hun bands aan het boeken zijn, kunnen ze wat mij betreft beter Honningbarna boeken dan het pretentieuze The Hives en het uitgerangeerde The Offspring. Veel leuker.


mij=Rough Trade

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven