Ixtahuele – Pagan Rites

Ixtahuele - Pagan Rites.jpgMaak niet de fout om de titel en de naam van de uitvoerenden om te draaien. Men mocht eens denken dat het hier om de black metal band Pagan Rites gaat. En hoewel ook Ìxtahuele uit Zweden komt, staan ze muzikaal gezien ongeveer diametraal tegenover elkaar. Vergeet ook dat accent op de eerste letter van Ìxtahuele niet. Alles voor de namaak-authenticiteit van wat van zichzelf al namaak-authenticiteit is. Ìxtahuele is een combo dat exotica maakt. Easy listening, maar dan met thema’s van de eilanden uit de Stille Oceaan, uit het Midden-Oosten en Azië. Filmische muziek in de stijl van Les Baxter, Martin Denny en Chaino. Zoals exotica zich in de jaren vijftig en zestig spiegelde aan het authentieke, onbezoedelde leven op Hawaii, de Polynesische eilenden en andere – inderdaad, exotische – oorden, spiegelen deze vijf Zweden zich aan het orkest van hun held Martin Denny. Wat bijzonder is, is dat Pagan Rites gevuld is met eigen materiaal: tien tracks die volkomen stijlvast klinken. De muzikanten spelen dan ook bongo, djembé, triangel en andere percussie-instrumenten die ik niet thuis kan brengen. Aangevuld met een bassist en een vibrafonist weten ze ook invloeden uit de Caraïben mee te smokkelen en lijkt het soms alsof ook de muziek van Noord-Afrika ze niet vreemd is.


mij=Subliminal Sounds / Clearspot

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Terug naar boven